Пълен обрат придоби дебата за размера на депутатските заплати по време на днешното извънредно пленарно заседание. Управляващите от ГЕРБ изненадващо се отказаха от идеята си те да бъдат "замразени" и внесоха предложение да се откажат напълно от тях до края на извънредното положение.
 

Така на народните представители ще продължат да им бъдат внасяни осигуровки, но докато не бъде отменено влязлото в сила на 13 март извънредно положение, цялото им трудово възнаграждение ще бъде превеждано по сметка на Министерството на здравеопазването, за да бъде използвано от държавата в борбата срещу разпространението на COVID-19.

"ПП ГЕРБ предлага 0 лева трудово възнаграждение за народни представители, министри и политическите им кабинети, председатели на държавни и изпълнителни агенции за срока на извънредното положение.

Всички средства от икономии ще се превеждат по сметка на МЗ за борба с covid 19. Решението НЕ касае президентската институция", това написа депутатъ от ГЕРБ Десислава Атанасова преди минути в личния си фейсбук профил.

"ГЕРБ приеха предложението на НФСБ народните представители да работят без възнаграждения от 1 април до края на извънредното положение. Предложението в зала направи зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев", заявиха от НФСБ. 

Още тази сутрин от партията на Валери Симеонов заявиха, че ще поискат депутатите да работят без заплати по време на извънредното положение.

"Това ще е реалният акт на съпричастност към всички български фирми, които затварят заради кризата от пандемията и към останалите без работа български граждани", посочи Борис Ячев. 

В зала ГЕРБ подкрепиха предложението на НФСБ  и го допълниха във времето на извънредно положение възнаграждения да не получават и членовете на Министерски съвет – министри, заместник-министри, членове на политическите кабинети, както и ръководствата на комисии, които са първостепенни разпоредители с бюджетни средства. 

Тъй като, съгласно закона, Народното събрание няма право да налага ограничения на президента и представителите на съдебната система, съпредседателят на "Обединени патриоти" Валентин Касабов призова държавния глава "като мъж, политик и българин да последва примера на народните представители, за да не бъде бащица само на хартия".

"Президентът, вицепрезидентът и екипът му да дарят заплатите си на Министерството на здравеопазването през следващите месеци, докато трае извънредното положение, защото времето му изтича. Да застане до народа, а времето е чумаво", каза Валентин Касабов.