Снимки на 14 убити диви кози, бременни с малки ярета, се разпространиха снощи в социалните мрежи. Твърдението на “еколога” Тома Белев е, че снимките са направени в Национален парк Пирин. 

Експерти обаче, са категорични, че снимките са стари или изобщо не са от България, пише Еконовини.бг.

Едната причина за това е, че в момента в местността, която е описана към снимките - Каменица в Пирин, има почти един метър сняг, а на кадрите се вижда зелена трева.

Другият съмнителен момент е, че женските диви кози се разгонват през месеците ноември и декември. Бременността на животните трае между 25 и 27 седмици, тоест около 6 месеца.

В момента те имат ембрионална бременност и няма как да имат ярета - козите раждат април и май.

Съмнения има и дали въобще снимките са правени в България. До това заключение стигат експертите заради окраската на козите, които не приличат на подвида балканска дива коза.

Освен това причина да се клони към заключението, че снимките се разпространяват с цел манипулация е, че да се отстрелят 14 кози, да се съберат на едно място и да се изкормят по този варварски начин, означава, че това е многоброен и добре организиран лов. С голям брой бракониери и много стрелба. Малка е вероятността това да се случи в НП Пирин, където има сериозна и добре оборудвана паркова охрана.

Прокуратурите в Сандански и Разлог вече са сезирани и са започнали проверка, дали това е истински случай или умишлена манипулация с цел публични или политически дивиденти.

И най-съмнителният момент е, че днес Тома Белев изтри публикацията си без никакви обяснения.

Ако се установи, че кадрите са стари, то отговорност ще носят не само извършителите, но и хората, които разпространяват снимките, както и тези, които са намерили животните и не са уведомили най-близкия регионален орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната агенция по горите в срок до три дни, както гласи чл. 39 от Закона за биологичното разнообразие.