„Действащият закон за биологичното разнообразие трябва да бъде променен, защото той не е правен съгласно европейските директиви, а по модел на нацисткия закон на Хитлер и Гьоринг.

Промените, които НФСБ предлага сега, трябваше да бъдат направени отдавна”. Това каза Тодор Георгиев, секретар на Национална асоциация Българско Черноморие тази вечер по време на дебат с Тома Белев. В подкрепа на тезата си той предостави оригинал на нацисткия закон от Хайделбергската библиотека на водещата Цветанка Ризова.

Всеки пети българин е собственик на земи в „Натура 2000”, сочи статистиката Тодор Георгиев заяви, че основният проблем на тези хора е невъзможността да се разпореждат с имотите си и даде пример с Калиакра – „там дори не можеш да влезеш в собствения си имот, разрешено е само да дишаш”.

Експертът беше категоричен, че собствениците на земи не искат унищожаването на природата. Единственото, което искат е процедурите в „Натура 2000” да бъдат съгласувани с тях – така, както е в европейска Франция. „Само у нас има отказ от правосъдие. Ние сме единствената държава в Европа, където пише, че заповедите са необжалваеми”, посочи Тодор Георгиев.

Експертът уличи Тома Белев в лъжа и за това кой печели пари от говоренето по проблема „Натура 2000”. „Аз защитавам хората, които имат собственост в тази зона. Ние работим за тази кауза с наши средства. Във Вашето становище, г-н Белев, пише: По европейски проект. Значи, на Вас ви дават пари, за да изготвяте екологично становище. Вижда се кой печели пари”, реагира Тодор Георгиев.