Винаги сме готови за избори, няма лоша дата за избори. Това коментира пред Дарик радио вицепрезидентът Томислав Дончев. Повод за коментара му е намерението на парламентарният вот догодина да се проведе на 28 март.

По думите му колкото изборите са по –близко до топлата част от месеците в годината, толкова е по-добре за гражданите.


Веднага след това обаче заяви, че предвид настроенията в обществото, колко по-рано е вотът, толкова по - добре. Така опонентите има можело да се включват в битката,а суверенът да отреди кой е по-добрият.

Напомни, че по негова инициатива вече има сформирана работна група заедно с представители на здравното ведомство, РЗИ и ЦИК, за да търсят най-подходящите алгоритми по организацията на изборите.

По думите му здравните власти вече имат алгоритъм как трябва да действа самите избиратели и членовете на секции при пандемия.

Дончев обаче поясни, че продължават да работят по спорните въпроси и да търсят решение, визирайки гласуването с карантинираните. За целта е помолил външно министерство да направи справка държавите, които наскоро са провели вот ,как са се справили със ситуацията.

Ще сравним опита на всички, увери Дончев и добави, че има време да се направи добър алгоритъм и да покажем, че може да организираме избори.

Едната деликатна тема е тази за машините, но по думите на Дончев данните показвали, че те не носят висок риск от заразяване.

Направили и анализ относно каранитинираните и правото им на глас. Поясни, че е неприемливо граждани да се лишават от избирателни права.

По думите му обаче процесът за организиране на гласуване с подвижна урна не е лесна задача и предполага рискове заразяване.

Иначе в началото Дончев поясни, че "криза" е думата на 2020 г., а за догодина - думата ще е "възможност".

Никой не е подготвен за тази криза, коментира Дончев. По думите му неведнъж е била повдигана темата за реформи в здравеопазването. Например осигуряването на повече легла. "В един момент този, изглеждащ като справедлив укор, сега изглежда безпредметен. Въпросите в тази ситуация не предполагат прости отговори", каза още вицепремиерът.

В България до момента подобен тип мерки за съхраняване на заетост се правят за първи път. Няма как такова решение да бъде безпогрешно от първия път, коментира Томислав Дончев във връзка с обявените социални мерки.

Според него в ситуация, в която имаме такава висока заболеваемост и смъртност, решаващо трябва да е мнението на лекарите и здравните власти.

По думите му много от системите ни се огъват и изпитват трудности в тази ситуация – здравната, социалната, тази за помощ на бизнеса и инвестициите. "На нас са ни нужни по бързи системи, че доставят парите до фирмите за 2-3 месеца.", каза той.

Очаквам до седмица да имаме първите ваксинирани, каза той.  И добави: "Предвид факта, че вече има произведени ваксини и те всеки момент ще дойдат в България, аз си мисля, че политиците не са приоритетни у нас за имунизация. Когато ми дойде редът да се ваксинирам, спрямо плана на Оперативния щаб, ще го направя". 

Планът за възстановява пък се усъвършенствал и Дончев се надява да представи новия вариант през януари. По думите му обикновено публичните средства стигат фирмите за около година и половина, а целта е това да става максимум за половин година.

С фигурата на разследващ главния прокурор сме щели да отговорим на препоръките на международните организации.

По думите му Европейският съюз не е конструиран да управлява кризи, но досега винаги е успявал да се справи - и с банковата, и с бежанската и с тази криза, която се случва в момента.