Столичният инспектор Румен Калчев, който беше извикан като свидетел по делото срещу Валентин Димитров и още четирима за длъжностно присвояване, е извършил проверка на Топлофикация преди две години, която е била назначена лично от кмета на столицата Бойко Борисов. Първо проверката започнала на напитки и храни, след което са проверени доставката на арматури и договорите по тях.
Там се установило, че в договорите за 10 хиляди лева е имало по-високи цени на разписките в Топлофикация. Имало е договори за цяло оборудване, като то в последствие е било раздробено на части. Така са се получили около 40 разписки за една вещ. Свидетелят заяви, че е имало договор за доставки за материали за 210 хил. лева, а по разписки те са описани за 247 хиляди лева. Проверката е продължила половин година. По повод твърденията на свидетеля пред съда Валентин Димитров заяви, че това е некомпетентно лице, което обслужва интереси срещу него. По думите на Топлото Румен Калчев е използвал мнението на другите експерти, за да може да стежни положението му пред съда. Според бившия шеф на Топлофикация е абсолютно нормално доставен продукт да се разделя на части. Подсъдимият заяви още, че по негово време Топлофикация е било огромно дружество и е било фактически невъзможно ръководителят му да следи сделките с всички фирми. Запитан за сегашните проблеми с Топлофикация Вальо Топлото отвърна: “Аз съм експерт по крадене. Не ме питайте мен, разсъждавайте вие върху това”.
На днешното заседание бяха разпитани и счетоводителката на фирма "Компас" Теодора Транева, която имала взаимоотношения с фирма "Шибър", но изобщо не е работела с Топлофикация. При нея е имало договори за оборудване на Топлофикация, за които тя свидетелства че никога не ги е виждала. Затова, че е осчетоводявала доставките от “Шибър” към Топлофикация, тя е получавала 20% комисионна, като смисълът е бил фирмата й да поеме финансовия риск при доставките. Разпитан беше още Даниел Новоселски, който е бил поканен от подсъдимия ръководител на фирма “Шибър” - Мая Стоилова, неговата фирма да предлага продуктите на Топлофикация. Той е посредничил в продължение на една година, въпреки че изобщо не е имал договор с Топлофикация, а сумите от сделките превеждал на фирмата на Стоилова като отново взимал 20% комисионна.
Валентин Димитров-Топлото, Георги Рогачев, Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова са подсъдими за длъжностно присвояване. Те са обвинени за злоупотреби от близо 6 милиона лева при доставяне на арматура и други материали през месец юли 2006 г. В момента заседанието на съда продължава.
Милан Николов, БЛИЦ