На вяра от нас вече не може да се разчита. Това заяви в интервю за "Стандарт" зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Надявам се, че не съм станал политик. Защото българската политика във вида, в който се практикува, е лицемерие. Лъжат с усмивка, крадат с усмивка, забиват си ножове в гърба, образно казано, с усмивка и не съществува нещо като честна дума в българския парламент", заяви с огорчение Йорданов.

И обяви, че "Има такъв народ повече" няма да дава вяра. "Всеки разговор, всяка позиция, уточнена с партиите на промяната, всяко решение ще бъдат на мига публично огласявани, за да не може никой след това да каже, че "има усещане за това или онова".

"Оттук нататък, каквото и да се случва, ще гледаме да го правим максимално публично. Веднага, на мига. В следващия парламент ще говорим само на практична основа, без емоции и това, което бъде взето като решение или стъпки, ще бъде веднага обяснено публично", категоричен бе Йорданов.

Ето какво каза още зам.-председателят на ИТН пред "Стандарт": 

- След участието си в два парламента как се чувствате от другата страна на бариерата - при политиците? Станахте ли политик, г-н Йорданов?
- Надявам се, че не. Защото българската политика във вида, в който се практикува, е лицемерие. Лъжат с усмивка, крадат с усмивка, забиват си ножове в гърба, образно казано, с усмивка и не съществува нещо като честна дума в българския парламент .

- Но въпреки всичко Вие участвате в това. Смятате ли, че Има Такъв Народ може да го промени?
- Надявам се. Поне се надявам ние да не се променим в лошия смисъл. Представете си един колектив, в който всички са измамници. Когато се появи един, който не е, нещата стават малко по-неудобни, една идея по-честни. Защото има нещо като морален коректив.

- Може ли да се каже, че това е мисията на Има Такъв Народ - да бъде съвестта на политиците?
- Не, чак такова нещо не бих казал. Доста самовлюбено ще звучи. Ние си имаме мисия и тя е решенията на хората от референдума да се превърнат в закон. Плюс всичко актуално и нужно на страната, което може да направим - да го направим по добър начин. Това ни е мисията. Другото е в сферата на морала - всеки трябва да се опитва да бъде такъв. От месианство няма нужда.

- В края на миналия парламент и депутати, и социолози казаха, че Има Такъв Народ не цели управление на страната, а разбиване на политическия модел. Вярно ли е?
- И депутатите, и социолозите, които са го казали, искат държавата да си върви по стария начин, където всичко е задкулисни договорки, изкушаване и отцепване на хора от групи, финансови и структурни далавери на четири очи. За тях е нормално ние да изглеждаме като хора, които искат да разрушат системата. Но, ако говорим за тази система в момента - да, ние искаме да я разрушим. Искаме нещата да бъдат честни и открити, пред очите на хората. И това правихме в парламента.

Всеки може да говори всичко за нас, но никой не може да извади нещо, което сме казали като стъпка, последователност, намерение или морален постулат и да сме го нарушили. Това е истината.

Единствената политическа партия в миналите два парламента, която всъщност внесе законопроекти, които минаха през всички четения в комисии и станаха закон, беше ИТН. Никой друг. Останалите внасят законопроекти на кило, с ясното съзнание, че са лоши, че не могат да се реализират и имат нужда от много преправяния, но го правят само и единствено, за да кажат: вижте какво правим ние. Без никакъв срам от това, че всъщност нищо няма да направят.

Това е все едно ние в предизборна ситуация да обявим, че минималната работна заплата ще я направим 3000 лв., с ясното съзнание, че това няма да стане. Лъжат просто.

- По време на преговорите за правителство, както се разбра, получихте точно такъв съвет: Обещайте нещо на Христо, пък после не го изпълнявайте. ИТН се опари от предателството на партиите, с които преговаряше. Промени ли се отношението на "Има такъв народ" към "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме"?
- Да, промени се. На вяра от нас вече не може да се разчита. Оттук нататък, каквото и да се случва, ще гледаме да го правим максимално публично. Веднага, на мига.

В следващия парламент ще говорим само на практична основа, без емоции и това, което бъде взето като решение или стъпки, ще бъде веднага обяснено публично, за да не може някоя страна да излезе и да каже: имам усещане за това или онова.

- Но въпреки всичко вратата за взаимодействие остава отворена?
- Тук говорим за чист практицизъм. Знаете, че ние политически, и идеологически, и морално няма как да започнем да правим каквото и да било с ГЕРБ и ДПС.

За разлика от някои политически субекти, които са склонни, ако някой им се извини "Другарко, повече няма да правя така" да се заиграят с тях. Както са го и правели - да не припомням един от лидерите на "Демократична България" на кого бе министър. Ние такова нещо няма да направим. Така че, когато се погледне практично, изваждайки ГЕРБ и ДПС от уравнението и имайки предвид, че те все още владеят държавните  структури в цялата страна и тормозят хората, практично ние би трябвало да се сработим срещу големия враг с останалите политически партии. А и математиката ще е такава.

За да имаме 121 депутати, ние сме длъжни да се разберем.

- Каква е позицията на ИТН към новия играч на политическия терен "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев?
- Първо трябва да ги видим. Вижте колко е интересно. Когато ние се появихме, всички пищяха: Каква ви е програмата? Ние програма имахме и имаме, но никой не си направи труда да я прочете. После казваха: Нямате експерти. В момента, ако седнем да броим от всяка партия в последните два парламента кои имена са експерти, готов съм да се хвана на бас, че 90% ще изскочат от ИТН.

Новият проект се заявява като партия на промяната, което е добре. Що се отнася до конкретните им икономически, политически и социални виждания никой нищо не знае. Но видно е и те нищо няма да кажат, пък и хората като огромна маса не ги интересува - повечето гласуват емоционално. Те са приемлив партньор, ако, разбира се, искат да разградят модела ГЕРБ-ДПС, каквито са и "Демократична България" и до известна степен БСП.

Срещу големия враг те са приемлив партньор. Но трябва да видим как ще се държат, защото аз нямам представа какво ще е поведението им след изборите.

- Не споменахте "Изправи се! Ние идваме".
- Според мен те са на кантар за парламента. Влизането им е проблематично. Ако влязат - разбира се, че са в същата група. За съжаление, сред тях ще бъде и Татяна Дончева, която е неприемлива, но в крайна сметка останалите не са Татяна Дончева.

- Докъде "Има такъв народ" може да прави компромиси при преговорите за правителство?
- Първо нека видим съотношението на партиите като депутати. От това до голяма степен зависи как ще се проведат разговорите. Кой каква тежест ще има. Ние няма да се съгласим на нещо без то да бъде предварително показано и ясно заявено точно заради предателството, което изживяхме в миналия парламент. Ще се опитаме да се предпазим с изключително ясно показване и с огромна публичност на мига.

- Казахте разговори с БСП, макар и с резерви. Как така се промени отношението Ви към БСП - на вас, хората от екипа на Слави Трифонов, които имат много ясна позиция спрямо социалистическата партия още от времето на Жан Виденов?
- Отговорът отново е чист практицизъм. Такава е математиката. За нас огромният проблем на държавата се казва ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ опорочиха, отровиха като тумор целия обществен организъм с активното съдействие на ДПС. Оттам нататък ние имаме огромни идеологически различия с БСП, но пред по-големия враг е нормално човек да има съюзници, особено ако и те смятат същото като нас.

В момента има по-голяма заплаха от това да си мерим идеологиите.Няма да се уморя да давам пример с Втората световна война, когато срещу Германия и техните съюзници, се изправят Съветският съюз и САЩ в коалиция. Независимо, че са тотално противоположни като идеология, икономика, манталитет. Просто едното е толкова лошо, че принуждава останалите първо да си решат проблема с него и след това да търсят различия, компромиси и разговори. Пред голям враг и пред голям тумор нямаш избор.

- В същото време обаче социолозите прогнозират, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила.
- И какво от това.

- Ще успеят ли всички партии на промяната отново да поставят ГЕРБ в изолация?
- Какво като ГЕРБ се окажат първа политическа сила, след като единственият, който евентуално би работил с тях е ДПС. Математиката, а и реалността показват, че ГЕРБ и ДПС най-вероятно няма да имат 121 депутати. Което означава, че останалите бихме могли да направим антигербаджийско управление, което да разчисти всичко това, което те направиха за тези 11 години.

- Безспорно ИТН показа, че има много широка палитра експерти. Успяхте ли достатъчно добре да ги представите на хората?
- В последния парламент те се самопредставиха на обществото. Любомир Кримански, Пламен Данаилов и Деляна Пешева са безспорни експерти в сферата на икономиката и финансите. Иван Хиновски - в енергетиката. Ако говорим за юристи, къде се оказаха експертите юристи - отново в ИТН. И цялата мантра за "групата чалгари без експертиза" се оказва абсолютно невярна. Самата работа в парламента го показа.

- За първи път сме в безпрецедентна ситуация  да имаме едновременно и парламентарни и президентски избори. Как двете кампании ще си влияят?
- Проблем ще имат партиите, които до онзи ден подкрепяха президента Радев, а сега издигат свои кандидати. Изпада се в своеобразна политическа шизофрения. "Демократична България" и техният кандидат Лозан Панов изръсиха същата глупост като за нас. За нас казаха, че сме дългата ръка на ДПС, което беше откровена лъжа. Същото казаха и за Румен Радев.

Проблем имат тези партии. Защото много често партиите, търсейки собственото си лице, се опитват да извадят кандидат, за да докажат на полето на политиката, че са нещо уникално. Но когато става дума за президентски избори, където вотът е чисто мажоритарен, особено когато имаме кандидат за президент, който е доказал че става за държавен глава в кризисна ситуация, решението им изглежда непрактично. 

Не ги съдя. Но в кампания 2 в 1 вероятно ще има последствия от тази политическа шизофрения, която наблюдаваме.

- От останалите кандидати кого виждате като най-сериозна конкуренция на Румен Радев?
- Нямам емоционален подход. Според мен ако се стигне, подчертавам ако се стигне до балотаж, защото това зависи от избирателната активност, логиката говори, че би трябвало на него да са Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Просто защото ГЕРБ имат достатъчно голяма маса избиратели, която да ги нареди на второ място в надпреварата.

- В тази ситуация каква кампания ще прави ИТН?
- Насочена към парламентарните избори. Ще обясним на хората достатъчно добре какво свършихме в миналия парламент, защото то потъна в общото говорене на лъжи. Както и какво точно се случи в миналия парламент. Наистина, една лъжа, казана 100 пъти започва да изглежда като истина, когато човек не може и няма откъде да покаже другата гледна точка. Но сега в този един месец ние сме длъжни да обясним това.

- Готови ли сте вече с първите проекти за новия парламент? В икономически план ни очаква ни една много тежка зима - драстично поскъпнали ток, парно, повишени цени...
- Нашите експерти работят. Енергийните ни експерти имат пакет публично обявени мерки, които ясно казват как трябва да постъпи държавата, за да облекчи бизнеса и хората. След като мине преброяването започваме да правим Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура.

Трябва да решим проблема със спецсъда и спецпрокуратурата, но умно. За внесеният закон, който мина само на първо четене няма юрист, който да Ви каже, че е добър. Но пък проблемът е сериозен и трябва да бъде решен. Законът за НСО трябва да бъде приет. Готови сме и с поправки в Закона за радиото и телевизията. Ние сме много готови.