Обикновено всички, които излизат на терена гледат да се позиционират спрямо най-силния и да се сражават с най-големия. Това коментира социологът Първан Симеонов, изп. директор на „Галъп Интернешънъл“.

„Виждаме, че и Лозан Панов го прави, защото някак, ако светът продължава да се дели на промяна или статукво и ако искаш да гласуваш за промяната, гласуваш за Радев, ако искаш да гласуваш за Герджиков, най-общо казано, нали, това е стилистиката, която протестите от миналата година зададоха и в която все още живеем, малко наивна стилистика.

Господин Лозан Панов се опитва да вземе разлика спрямо Румен Радев, защото иска да каже, че има още един кандидат на промяната. И той както виждате даже понякога пуска доста солени реплики към Румен Радев, за да си охранява своя периметър, гласовете на либералите, демократичната общност, които иначе поглеждат с едното око към Радев. Така е на избори“, подчерта социологът, цитиран от Фокус.

Първан Симеонов отбеляза, че динамиката в тази предизборна кампания изключва предпоставянето на категорични резултати, и за президентския, и за парламентарния вот.

„Изборите са след месец и не можем въобще да предпоставяме, още повече че имаме ново движение, което е непредвидима величина, то може да спори дори за първото място. Знаете, този тип движения са избухливи. Те могат рязко да се свиват или разтягат, точно както видяхме при Слави Трифонов. Там прогнозите са трудни, ще трябва да се види ще има ли обществена вълна, тепърва ще разберем.

Това е ключът към президентските избори. Защото, ако има активност 3 милиона 400-500 хиляди и тук питането ще бъде дали тези над 40%, които Румен Радев има, могат да станат 52%, ще зависи точно от вълната, а вълна се вдига, когато загребеш от традиционно негласуващите. А сред негласуващите традиционно се чува гласът обикновено на новите“, подчерта Първан Симеонов.