Домати и чушки за 2 лв. килото се продават на пазара в гр. Делчево, Северна Македония. В събота на новия покрит общински пазар, който от 1 юни е изместен от центъра, търговията е оживена, но българските купувачи са малко.

Сергиите преливат от червени чушки, които в зависимост от качеството варират от 60 до 120 денара за килограм, което в български пари е от 2 до 4 лв. Пиперките за айвар са най-евтини – по 50 денара, или 1,70 лв. килото, обяснява любезно търговец, който приканва клиентите към неговата сергия.

Низи с червени пиперки за сушене привличат погледа отдалече. Цената е 20 лв. и сметката показва, че по-изгодно е да си купиш чушки и да си ги нанижеш. Възрастен продавач, който иска да се отърве от последните чушки, направо ги предлага на безценица – за 40 денара, което е около 1,40 лв., пише struma.bg. 

На същата цената са и корнишоните, които в Благоевград достигнаха до 2,20 лв. килото. На сметка е бобът, който се предлага за 150 денара, или  5 лв., а зеленият фасул – за 80 денара, или за 2,80-3 лв. Лукът за готвене е 50 денара килото, или 1,70 лв., връзка праз с 3 бройки е 1,20 лв. Зелето е 40 денара, или 1,70 лв.

„Тази година реколтата е по-слаба заради климатичните особености. Много дъждове паднаха, а след това настана суша. Имам 20 дка овощна градина със сливи. Правим чудесна сливова ракия”, казва продавачката Илинка, която предлага 1 л от огнената течност за около 8 лв. Жената добавя, че единият й син е заминал за Чикаго, а другият се занимава с частен бизнес и има много приятели от Благоевград, които често им гостуват.

Двойно по-висока е цената на десертното грозде тази есен, което се продава на 80 денара, или за 2,40 лв. „Тази година се роди по-малко грозде, берекетът е слаб, като при вас. Цената скочи от 40 на 80 денара. Трудно е, но ние работим и що е дал Господ – това е…”, обяснява продавачът на грозде Станче и охотно разказва, че неговият син е компютърен специалист.

Купил си  жилище в Благоевград и работи дистанционно за софийска фирма. Горещо препоръчва да си купим ориз от търговеца от съседната сергия, който е с добро качество и струва 3,30 лв. килото. Да отидеш на пазар в Делчево и да не си купиш ориз е все едно да отидеш до Рим и да не видиш папата. Затова по традиция си взимаме 1 кг от насипния бял ориз.

Сред задължителните покупки е хубавото македонско сирене, което все още се продава по-евтино, отколкото българското. 1 кг краве сирене е 310 денара, или 10 лв., смесеното – краве и овче, е 340 денара, което е над 11 лв., а козето е около 15 лв.

„Има таван на цените от държавата за няколко месеца. Затова е толкова евтино, иначе и тук цените на стоките се повишиха“, казва продавачката от супермаркета.

След пазара в Делчево опитваме вкусните македонски кебапчета, които в най-известния им ресторант на центъра са предлагат по 10 денара, или 50 стотинки, а уникалната плескавица с пълнеж от кашкавал и топено сирене е 200 денара с гарнитурата, което е около 7 лв.

На връщане на граничния пункт почти няма български коли. Туризмът с цел шопинг до Северна Македония чувствително е намалял, отчитат търговците от магазина в граничната зона. Надяват се отново да се оживи след мащабния ремонт на ГКПП – Станке Лисичково, който вече е започнал и трябва да приключи за около 1 г. Предстои да бъдат изградени 6 трасета – 3 на входа и 3 на изхода, и нова административна сграда.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук