Кафяв ориз, зелен чай, плодове инка, боровинки, годжи бери, бадеми, семена чиа и киноа – това са само част от суперхраните, които притежават противоракови свойства и се отразяват благоприятно на здравето. Независимо къде живеете и колко печелите, ще признаете, че тези продукти са доста скъпи. Можете да им намерите равностойна алтернатива, която няма да разори месечния бюджет.
1. Бразилски ядки

Когато не можете да си позволите бадеми, заложете на бразилската ядка. Тя съдържа 153 пъти повече селен. Този микроелемент е важен и мощен антиоксидант, който защитава клетките и понижава нивото на холестерола.

2. Броколи

Къдравото зеле е популярна суперхрана. Тя е богата на желязо, калций, магнезий, витамин В6, витамин А и фибри. Цената му обаче може да е поразително висока. Броколите не са популярна съставка за смути, както къдравото зеле, но съдържат повече калий и витамин С. Те са полезни за здравето на сърцето и понижават нивото на лошия холестерол.

3. Сусам

Семената чиа са здравословни и вкусни, но и скъпи. Заменете ги със сусам – идеална алтернатива, съдържаща омега-3 и омега-6 мастни киселини, магнезий, калций, цинк, желязо и т.н. Хората, които не консумират риба, могат да подобрят нивото на приеманите „полезни“ мазнини чрез консумацията на сусам.

4. Малини

Когато не можете да си позволите годжи бери, купете малини. Те съдържат същите нутриенти и антиоксиданти. Полезни са за сърцето, имунната система и понижават риска от рак. Малините са бедни на калории. Това ги прави идеални за всеки човек, който следи стриктно килограмите си.

5. Спанак

Житнякът е популярна суперхрана, но скъп. Можете да я замените с добре познатия спанак. Той е един от най-богатите източници на лутеин, който понижава риска от макуларна дегенерация.

6. Леща

Киноата става все по-популярна, но остава и също толкова скъпа. Тя е полезна за здравето, не го оспорваме. По-евтино обаче можете да извлечете ценна полза от лещата. Тя съдържа повече фибри от киноата и стимулира доброто здраве. Подобрява храносмилателната система и контролира нивото на кръвната захар. Зарежда с енергия.

7. Рапично масло

Можете лесно да заместите скъпи продукти като зехтина и кокосовото масло с рапично масло. То поддържа нивото на холестерола балансирано, понижава риска от сърдечни заболявания и съдържа до 10 пъти повече омега-3 мастни киселини от зехтина.

8. Къпини

В много страни боровинките са изключително скъпа храна. Можете да откриете тяхна алтернатива в лицето на къпините. Те съдържат много фибри, протеини, калий, антиоксиданти и т.н.Източник: profit.bg