Храни с изтекъл срок на годност откриха в Горна Оряховица, съобщават от Областната дирекция на МВР във Велико Търново, цитирана от Монитор. Хранителните продукти, сред които има тестени и сладкарски изделия, са намерени при проверка в склад в железничарския град, който се стопанисвал от 42-годишен мъж от същия град, известен на полицията и осъждан.

Собственикът не могъл да представи пред проверяващите документи, удостоверяващи произхода и качеството на продуктите в склада. Санитарните инспектори са открили освен, че част от храните са с изтекъл срок на годност, още и че складът, в който те се съхраняват не отговаря на санитарно – хигиенните норми и изисквания. Затова и той е запечатан. Продуктите ще бъат унищожени, а на притежатиля им ще бъде съставен акт.

Това е поредният случай на намерени храни с изтекъл срок на годност след скандалния склад във Велико Търново, където преди повече от четири месеца също бяха открити тонове храни с изтекъл срок на годност и подменени етикети. Складът беше установен след журналистическо разследване. Храните в него са поставени под възбрана, но все още не са унищожени. Хора, работили в търговията с хранителни продукти споделят, че е честа практика преетикирането на храни с изтекъл срок на годност, като това се отнасяло особено за колбаси и сладкарски изделия. В няки от случаите бракуваните сладки били изкупувани на едро от дребни търговци, които в гаражи и при домашни примитивни условия ги смилали и използвали сместа за направата на нови сладки със своя търговска марка и с нов срок на годност.

В един от случаите преди няколко години който останал извън обсега на журналистите и обществеността, местен търговец купил цял камион с бракувани сладки от голяма търговска верига и известна марка, който след това пуснал в магазина и склада си насипно и само за няколко месеца успял да продаде.

В социалните мрежи жители на Велико Търново често пускат хранителни продукти купени от големите магазини, на чиято опаковка ясно се вижда наличието на два или дори три етикета един под друг с различен срок на годност. При продажбата на месни продукти минали срока на годност пък практиката била те да се киснат в силно ароматна марината, която да убие миризмата им на леко развалено месо и след това да се пекат на скарата и продават на топлата точка в маркетите.