93-годишният Янко Янков или бай Янко, както го наричат местните, живее в бунгало в покрайнините на Синеморец, пише Флагман бг.


Превърнал е рибарската постройка в свой дом, след като попаднал в капана на демокрацията.

„Роден съм в село Кости. Учих в гимназията в Бургас. След това учих във военно-въздушното училище в Божурище. Работих в бойната авиация в Балчик. Пилотирах самолет ТУ-2, който е торпедоносец-бомбардировач.

Пенсионирах се и имах голяма пенсия – 350 лева. След настъпването на демокрацията обаче ми я орязаха на 90 лева. Бях принуден да отдам апартамента в София под наем и така се установих в Синеморец", 
разказа с нескрита мъка дядо Янко. 

93-годишен дядо посрами младоците на Йордановден по стар стил ВИДЕО

Той може да ходи, да готви и сам да пазарува. Може и още нещо, за което ще научите в този материал. На пръв поглед една обикновена история, на един обикновен военен ветеран.

Вярно, достигнал преклонна възраст, но това, което ще видите във видеото по-долу, рядко се вижда, а може би и никога.

Бай Янко, както го наричат местните, е най-възрастният смелчага, дръзнал да се хвърли за кръста в ледените води.

В Синеморец отбелязват Богоявление по стар стил на 19-ти януари. В кадри ще видите силната воля на един възрастен мъж, един истински мъж, безстрашен мъж, който възражда традициите.

След неговата намеса и в това кътче на Черноморието след 67-годишно прекъсване, се възражда ритуалът, който трябва да донесе здраве на всички.

„Моята идея бе да поканя управляващите, които са много ангажирани на 6-ти януари. Поради тази причина отбелязваме Богоявление по стар стил, за да дойдат. Вече толкова години никой не ни е уважил“, казва 93-годишният мъж.

Така дядо Янко остава разочарован, но продължава да съхранява традицията. Въпреки неговата тъжна история. Въпреки че остава сам, след като губи съпругата си, единия си син, а след това и другия.

Дали награда, или наказание, но бай Янко надживява децата си. Не знае каква е неговата тайна съставка за здраве. Не се притеснява и от това да пуши. Три месеца обаче, преди да се скочи за кръста, спира цигарите.

Жителите на Синеморец обичат дядо Янко. Помагат му, с каквото могат. Те са неговото семейство, а и той ги обича. Самотата обаче бавно го разкъсва ден след ден.


ВИДЕО: Флагман бг