Синдикатите ще проведат национална кампания на различни видове протести. На места в страната се обмисля и гражданско неподчинение. Обмисля се напускане на тристранния съвет. В "Кремиковци" през годините се е крало и с краката и с ръцете от мениджмънта и от псевдоинвеститори. Това заявиха пред БНТ лидерите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ Константин Тренчев и Желязко Христов.
От синдикатите искат пълно разследване на случая с "Кремиковци", като за подозиращите злоупотреби те са подали сигнали в прокуратурата още преди седем месеца. Според Желязко Христов в предприятието трябва да влезе ДАНС. Синдикатите са  подавали документи и сигнали и до министър-председателя. Те ще се срещнат с асоциацията на търговските банки, за да поискат разсрочване на заемите на работниците в комбината.
В "Кремиковци" се е крало и с ръце и с крака от мениджмънта и от псевдоинвеститорите, заяви Константин Тренчев. Според Желязко Христов състоянието е драматично,  предприятието е източено и на входа и на изхода. Той определи така случая: "Много диалог, ама файда йок", а големият страдалец е работникът.  По повод на заплатите на работниците в комбината, според Константин Тренчев, министърът на икономиката или не знае какво говори или лъже откровено. Той допълни, че продукцията на "Кремиковци" се изкупува по много странен начин през борсата в Русе, а не в София, след което се пласира в Пловдив в някакви заводи.
Лидерите на синдиката подкрепят иска за оставка на министъра на икономиката щом това го искат работниците и заради безхаберието на държавата спрямо завода. Ще ни скъсат сега от дела в лондонския съд, за което ще плаща и държавата, каза Тренчев и се възмути, че не може пет заместник-министърът да не забележат, че "Кремиковци" се е източвало през годините. Ако това стане някъде другаде, мениджмънтът няма да излезе от панделата. Д-р Желязко Христов заяви, че държавата трябва да намери максимално читав оператор.
Двамата синдикални лидери казаха, че имат и сериозни възражения и по бюджет 2009 г. /БЛИЦ