Трети ден на ГКПП-Кулата положението с трафика е повече от кошмарно. Опашките и тапите са километрични, от сутрин до вечер варират от 7 до 15 километра. Пътници, тираджии и туристи са изнервени, условия за чакане няма, хората тичат по нужда в храстите край магистралата, съобщава "Труд". 

Проблемът в сряда дойде от гръцка страна, на ГКПП-Промахон се правят стопроцентови проверки на пътуващите от трети страни, правят се избирателно и тестове за коронавирус, попълват се и декларации за симптоми и място на пребиваване. Най-вече сърбите попадат в тази графа, а сега те минават в Гърция през България и пункт Кулата, тъй като в Македония все още има извънредно положение и границите са затворени.  

И още, на Промахон с документите за вписване в компютъра на влизащите в Гърция работят едва трима гръцки служители, които не могат да смогнат. Това обаче бави колоната от българска страна и тя непрекъснато расте. Опашката от тирове се е проточила на 15 километра, а от автомобили - 5 км. Такова бе положението по обедно време.

В събота пък се очаква да тръгнат и автобусите по схемата за ден на море. Но заради обстановката по границата, една част от местните турператори се отказаха да пътуват и връщат пари на туристите или пък ги презаверяват за друга дата.

Междувременно, Гранична полиция препоръча на българските граждани да се насочват и към ГКПП Илинден, както и към останалите пунктове на българо-гръцката граница - Маказа, Капитан Петко войвода и Ивайловград.

От службата увериха, че от българска страна на ГКПП Кулата се работи на пълен капацитет – по петима служители на вход и на изход от страната обработват пътникопотока в двете посоки, но от гръцка страна служителите са общо трима. Това значително намалява пропускателната способност на пункта.


В същото време от Vox64.com се пуснаха на живо във фейсбук, за да покажат каква е обстановката.