Руски самолети са доближили въздушното пространство на България на два пъти през февруари и март. Това заявиха от Министерството на отбраната на Испания, което обяви за приключила тазгодишната си кампания по Air policing в рамките на НАТО.

Както е известно, в началото на тази година България беше една от страните, които приеха испански изтребители, заедно с които нашите ВВС охраняваха въздушното пространство на страната ни, съобщава Марица.

Освен на България, въздушните сили на Испания оказваха охрана на небето също така на Литва и Естония. От военното ведомство на иберийското кралство поясниха, че са били констатирани общо 38 случая, при които руски самолети са доближили границите на тези три държави, които са част от т.нар. Източен фланг на НАТО.

От испанските ВВС признаха, че най-натоварено е било в Литва, където на 34 пъти е трябвало да пресрещат руски самолети, наближили въздушното пространство на балтийската държава.

В България и Естония, от друга страна, е било най-спокойно, тъй като там испанските пилоти е трябвало да реагират на два пъти за приближаващи руски самолети.

Най-спокойно премина мисията ни в България, които нашите ВВС посетиха за първи път, за да подпомогнат с охраната на небето над Черно море. Там, между февруари и март, испанските пилоти реализираха едва два случая на пресрещане на самолети на Руската федерация, съобщи военното министерство на Испания, цитирано от 20minutos.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук