Защо избягаха от морето ни тази година германските туристи?

Вече за трета година те избягват почивките по родните курорти. В същото време близо 3 млн. германски туристи са посетили Турция за първото полугодие на 2022 г., по данни  Министерството на културата и туризма на  южната ни съседка. 

Каква е причината за отлива на германци у нас, коментира пред "Стандарт" министърът на туризма Илин Димитров.

"Аз ще бъда откровен. Основният проблем пред германците е войната, която е близо до нас. Няколко пъти бе объркана картата на България с Румъния, че сме гранична държава, дори стана скандал. Германците се плашат. Излиза информация, че намираме мини - дали са нови, дали са стари, никого не интересува.

Това работи за нашите конкуренти Гърция и Турция и е една от причините германците да не са тук. От Германия идваха 700 000 души в нормални години. Германският турист е добър" каза Димитров.

Той посочи и мерките, които се предприемат за връщането им: "От 4 до 7 септември пристигат у нас журналистически турове от Германия с инфлуенсъри, които да снимат планина, море. Ще пристигнат и турове с инфлуенсъри от Белгия и от Франция. Искаме да покажем на Централна Европа, че у нас е хубаво, чисто, сигурно, спокойно, красиво".

Другото, което прави министерството,  е работа с германските здравни каси, като целта е чрез балнео и СПА, на които да издавт немски пенсионери, туристическият сезон у нас да стане целогодишен. 

"На германския пазар излизат много хубави филми за България. Ще направя роуд трип в Полша, където пазарът расте много стабилно и е и устойчив, и в Германия, за да промотирам България. Ще имам срещи с кметове в малки и средни градове и разговори с авиопревозвачи, защото проблемът на по-далечни дестинации като Германия е, че няма авиолинии", посочи още Илин Димитров.

Какви предложения за подпомагане на туристическия бизнес ще внесе Илин Димитров в проекта за Буджет 2023:

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук