Днес в 12.00 ч. - предварително обявеният срок, Министерството на отбраната получи отговори на запитването за предоставяне на предложения за доставка на нов тип боeн самолет. Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети, съобщиха от МО.

Официалното отваряне на предложенията ще бъде извършено днес от 15.00 ч. в Министерството на отбраната в присъствието на официални лица, представители на държавите, отговорили на запитването, и медии.

Народното събрание прие на 8 юни решение за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” и на актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. Двата проекта за модернизацията на армията, предложени с решение на Министерския съвет, бяха подкрепени от 151 депутати, против бяха седем, въздържа се един народен представител.

Проектът „Придобиване на нов тип боен самолет“ предвижда придобиването на 16 броя самолети на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1 милиард и 800 милиона лв. с ДДС е предвидено да се придобият не по-малко от 8 броя бойни самолети. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

На 19.07. депутатите гласуваха и приеха и актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ