На хиляди хора помогна фондацията „Направи добро за непознат“, основана в памет на жестоко убитата преди три години Виктория Маринова от Русе, пише "Телеграф". 

Преди три години – на 6 октомври, Русе настръхна от вестта за открито край брега на Дунава тяло на млада жена. Скоро стана ясно, че това е 30-годишната Виктория Маринова, водеща в регионалната телевизия TVN, собственост на бившия й съпруг Свилен Максимов. Едно манипулативно твърдение, че е убит журналист заради работата му, прикова погледите на света към северния български град. В Русе пристигнаха репортери от световни агенции, дойде и словашки журналист, за да търси сходство със случая в родината си – разстрела на Ян Куцияк.

Едно примитивно същество, израснало в ромските гета на града, посегна на младия й живот и прекърши съдбата на нейните близки. Но приятелите на Вики решиха, че тя трябва да продължи да живее чрез доброто около нас и в добрите постъпки на хората – нещо, в което винаги е вярвала и отстоявала до последно. Така се роди фондацията в нейна памет.
 


 
Добро сърце
 
„Така ще запомня Вики – постоянно носеше пълни чанти с дрешки - от свои познати или от приятели, и с автомобила си лично ги разнасяше по домовете на нуждаещи се деца. И вечно бързаше – казваше, че имала да носи още на много места“, спомня си секретарят на „Направи добро за непознат“ Вилиана Друмева. Двете заедно с Виктория са участвали в не една и две благотворителни кампании в помощ на нуждаещи се хора. Срещнали се за последно два дни преди убийството. Вики искала да се видят отново, за да говорят пак за някаква кауза, но съдбата решила друго.
„Беше слънчев, лъчезарен човек. Помагаше, без да иска това да бъде разгласявано. Смяташе, че да протегнеш ръка и да дариш надежда, е най-естественото нещо на света. Много хора я познаваха покрай добрите й дела – видяхте какво стълпотворение имаше на бдението край Паметника на свободата след кончината й“, разказва Вилиана.
 


 
Камери
 
Сред първите инициативи на фондацията е поставянето на осветление и видеонаблюдение на бетонната алея край Дунав, където Виктория намери смъртта си. После са продължени кампаниите, замислени и започнати от нея. Нейна е идеята за събирането на пластмасови капачки под мотото „Капачка тук пусни, на децата помогни“. Предадени са за рециклиране над 6 тона капачки, а със средствата е закупена храна за бебета със специални нужди. Продължава и стартираната от Виктория инициатива за събиране на т. нар. NetPoints точки, чрез която фондацията помага на хора, страдащи от тежки заболявания или имащи нужда от рехабилитация.

Организирани бяха два благотворителни концерта в памет на Вики в „Арена Русе“ с участието на най-известните ни изпълнители от всички жанрове. Залата бе изпълнена до краен предел и нито една друга проява на същото място не е събирала толкова много публика. Средствата позволиха да бъдат подпомогнати много каузи на фондацията.

Вече три години „Направи добро за непознат“ дарява радост на много бедни семейства и самотно живеещи хора чрез кампаниите си „Коледна баница за всеки“, „Играчка за всяко дете“ и „Великденска трапеза за всеки“. С буса на фондацията доброволците лично разнасят по домовете пакетите с продуктите и подаръците, за да са сигурни, че са достигнали до нуждаещия се човек.

„Не се налага да обясняваме на хората, че фондацията е създадена в памет на Виктория Маринова. Те знаят и са съпричастни с нашата мъка, че един толкова състрадателен и добър човек си е отишъл по такъв жесток начин. Трогна ни милият жест на възрастна жена, на която носехме храна. Беше оплела покривка и терлички в памет на Вики и ние после ги дарихме“, разказва Вилиана.
 


 
Инициативи
 
Десетки са добрите дела за тригодишния живот на фондацията. На 250 деца от седем града в страната са подарени играчки, каквито те са си пожелали, както и дрехи и обувки. С буса са обиколени 16 центъра от семеен тип за деца и младежи и са оставени топли завивки и възглавници. Фондацията е дарила няколко автомобила, подпомогнала е с 5000 евро пострадали от земетресението в Албания, осигурила е топла храна в продължение на два месеца за медиците на първа линия в битката срещу COVID-19 в УМБАЛ „Канев“ и Белодробната болница в Русе и още много други инициативи.
„Ако я имаше, Виктория щеше да бъде редом с нас и да помага на много деца и хора в нужда“, сигурна е Вилиана.
 

Нерезът духна в Германия при мама
 
Четири дни след престъплението в германския град Щаде бе задържан 21-годишният Северин Красимиров, който напуснал България, за да се скрие при майка си. Разследващите имаха достатъчно доказателства, че убийството на Виктория не е поръчково, а е гнусно посегателство със сексуален мотив. Виктория е правела сутрешния си крос на бетонната алея край Дунав, когато срещнала убиеца си. Той се прибирал след нощен запой в ромския квартал „Селеметя“ и красивата млада жена привлякла вниманието му. Северин бе върнат в България и изправен на подсъдимата скамейка в Русе. Той призна вината си и се възползва от процедурата на съкратеното съдебно следствие, като по този начин намали присъдата си с една трета. Тя бе произнесена същия ден, в който тръгна делото. В съдебната зала извергът влезе спокоен, с дъвка в уста, с чисти дрехи и нова прическа. По време на четенето на обвинителния акт се прозина няколко пъти. Съдът му даде 30 години затвор. Ако Северин има добро поведение и работи, е възможно да излезе на свобода след двайсетина години, когато ще е в разцвета на силите си и ще има време да отгледа потомство. А Виктория никога няма да види порасналата си дъщеря.