Предизборният щаб на Доналд Тръмп поиска частично повторно преброяване на гласовете в Уисконсин, където Тръмп губи от Байдън с над 20 000 гласа, пише bg-voice.com.

Кампанията му изпрати 3 милиона долара на Изборната комисия на Уисконсин заради искането си. В изявление от щаба заявиха, че искат повторно да се броят бюлетините в Мулоуки и Дейн, предимно демократични райони, в които Байдън води с голяма разлика.

Демократът взе 75% от гласовете в Дейн и повече от 69% в Милоуки.

„Тези два окръга бяха избрани, защото има съмнения за нередности“, се казва в съобщението от щаба на Тръмп. Според тях във въпросните райони има „незаконно променени бюлетини,

„Тези два окръга бяха избрани, защото са местата на най-лошите нередности“, се казва в съобщението на кампанията, като се обвинява, че те са райони, в които има много изгубени бюлетини.

„Хората от Уисконсин заслужават да разберат, дали изборният процес при тях е протекъл по законен и прозрачен начин“, каза прокурорът на щата Джим Трупис, който работи с предизборния щаб на Тръмп.


„За съжаление не можем да се доверим на честността на изборните резултати, без повторно преброяване в тези два окръга и еднакво прилагане на изискванията за гласуване по пощата в Уисконсин.

Няма да узнаем истинските резултати от изборите, докато не бъдат преброени само подадените по законен начин бюлетини“, каза прокурорът.

От Изборната комисия в Щата заявиха, че те нямат информация за подобни нарушения, нито за неправомерни действия от страна на администрацията.

Повторното броене трябва да приключи преди крайния срок за сертифицирането на изборите – 1 декември.

Кандидатът на Зелената партия Джил Стайн подаде молба за преброяване в щата по време на изборите през 2016 г., след като Тръмп спечели щата с почти 23 000 гласа. След повторното преброяване, Тръмп се оказа със 100 гласа повече.

Преброяването събра Тръмп повече от 100 гласа.

Съгласно законите в Уисконсин завършилият на второ място има право да поиска повторно преброяване, ако загуби с по-малко от 1% от гласовете, но щабът му трябва да заплати разходите.

Тръмп непрекъснато повтаря, без никакви доказателства, че има изборни манипулации. Към сряда сутрин Байдън получава 49,5% или 1 630 716 гласа, а Тръмп – 48,8% или 1 610 151 гласа.