Център за социална рехабилитация и интеграция за лица над 18 години ще има във Велико Търново, обяви на пресконференция Росица Димитрова, началник отдел “Социални дейности и здравеопазване” на общината, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Новият тип социална услуга ще се реализира в междублоковото пространство в централната част на Велико Търново, в района на улиците “Бойчо Войвода”, “Йоновка” и “Филип Тотю”. За изграждането на центъра, община Велико Търново е отпуснала 260 хиляди лева, като до месец юли на 2009-та година ще трябва да бъде открита социалната услуга. Строителните дейности вече са започнали, а площта на едноетажната сграда, в която ще се помещава центърът за социална рехабилитация и пенсионерски клуб, е на площ от около 200 квадратни метра. Идеята за изграждането е започнала още през 2005-та година, когато в община Велико Търново е постъпило искане от 200 души, живущи в квартала, за изграждането на пенсионерски клуб.
“В резултат на искането на хората, решихме да подобрим модела на клуб на пенсионера и да предложим разширение на този вид социална услуга, като предложим и създаването на зала за рехабилитация, ателиета за трудотерапия, като ще може хората по интереси и възможности ще работят това, което желаят”, коментира Росица Димитрова. Едноетажната сграда ще разполага и с трапезария и кухненски блок. Центърът ще е с капацитет за 40 души, като за посетителите ще се грижат 8 души щатен персонал. Новата сграда ще се построи на мястото, където преди време пустееше полуразрушена барака. Центърът за социална адаптация ще бъде построен изцяло с модерни строителни материали. Това е първият център за социална рехабилитация на територията на Велико Търново. /Радослав Гизинджиев, БЛИЦ