Известно е, че по­голямата част от махалите и селата носят името на първия заселник или на прякора на родоначалника, а балканджиите са всепризнати зевзеци и чешити. От цветущите им прякори се родили и чудноватите имена на селища в Габровския край, предава БНР.

Такова име е Търсигъзи ­ махалата, наречена на Дончо Търсигъзека, чието име местните хора през 1886 година променили на Търсиите, а през 1950 г. махалата е присъединена към града и става квартал "Андреево“.

Част от днешния квартал "Любово“ са някогашните Гъзурници. Предполага се, че името идва от данъка газурнина, налог върху житото, събирано от предци на основоположниците.

Списъкът от смайващи имена се допълва от тревненското Сърбогъзи, чийто последен жител си замина отдавна от този свят, а до махалата с две къщи вече няма път. Според легендата селището е основано от някой си дядо Цаньо, който бил все сърдит, а за хора като него местните казвали, че го сърбят задните части. От там идва името на махалата. В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Велина Махлебашиева.