Таблетките калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението, са доставени в базите на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси". Доставките са осъществени по график, уточнен със съответните териториални дирекции на ДА ДРВВЗ.

С решение на Министерския съвет от 2022 г на ДА ДРВВЗ бе възложено да създаде и съхранява запас от препарат за йодна профилактика. На основание на това решение бе обявена обществена поръчка за закупуване на таблетките. Препаратът е необходим за йодна профилактика, за да не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупване на радиоактивен йод в щитовидната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария, съобщават от правителственаъа пресслужба.

Към момента не съществува заплаха за населението на България, но с осигурените количества се гарантира сигурността и превенцията при евентуално, възникнал радиационен риск. Йодната профилактика е от изключителна важност за радиационната защита на населението. Йодът е единственият елемент, който може да намали риска от увреждане на щитовидната жлеза при радиация.

ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" е една от отговорните институции за сигурността на населението и осигурява важни ресурси, необходими след възникнали кризисни ситуации. При възникване на необходимост таблетките ще бъдат освободени в съответствие със Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук