Напоследък той се издържа от бизнес с джебчийки.
Титлата цигански цар, 5 къщи, завод, партия и няколко ареста на човек в семейството. Това е имането на Кирил Рашков – Цар Киро. По ирония на съдбата възходът на ромския монарх започва иззад решетките и непрекъснато връща там по някого от неговата фамилия, пише “24 часа”. Първородният му син Ангел Рашков също има в биографията си арест за кражба в Лондон. В края на отминалата 2008 година царица Костадинка получи 3 месеца условна присъда, защото бе спипана минути след като обрала пътници на френско летище. Магистратите не признаха представените от нея документи, че страда от клептомания.

Възходите и паденията на Рашкови тръгват от стар султански род на цигански тартор Цар Гого, наричан още Алтън Гого. Кирил Рашков е най-малкото от осемте му деца. Историята за възкачването му на трона е като приказката за златната ябълка – не първородният, а най-младият се оказал най-силен и предприемчив. Затова Цар Гого решил да предаде властта и богатствата си на него.

Цар Киро е роден в пловдивския кв. Столипиново. Още 8-годишен срещнал бъдещата си съпруга Костадинка. Тя е от Северна България. В рода й момичетата са обучавани специално за джебчийки. Двамата започнали да се задяват 12-годишни. Сватбата обаче осуетило изселването на Рашкови от махалата. Години по-късно Костадинка пристанала на детската си любов в с. Катуница, където се установила царската фамилия.

Първите семейни години на двамата монарси минали с жълтиците, наследени от Цар Гого. Цигански Юда обаче докладвал за охолния живот на монарха. В една нощ на 1984 г. полиция влязла в дома на Рашкови и открила злато и валута. Униформените прибрали 2 млн. лв. на онези пари и щракнали белезниците на ромския цар. По онова време той не бил с властта - в дома му се слушало радио “Европа”, четяла се Библията.

Комунистите искаха всички да са равни, аз бях богат, не крие Цар Киро. За забраненото тогава притежаване на злато и валута е обявен за враг на народа и е изпратен в лагер в Белене.

При първия му арест двамата му синове Ангел и Иван били вече тийнейджъри. Оставените от монарха пари започнали бързо да се топят. Затова се наложило на 16 г. Иван да напусне училище и да помага на по-големия си брат да издържа къщата. Двамата разполагали само с прохождаща фабрика за балони - първия опит за собствен бизнес на Цар Киро. Иззад решетките циганският монарх диктувал как момчетата да въртят алъш-вериш.

4 години двамата издържали с парите от произведените детски балони царица Костадинка и единствената дъщеря на Цар Киро - Събка. Смяната на политическата система на 10 ноември 1989 г. е летящ старт за Цар Киро. Ромският монарх регистрира първата си фирма за алкохол "Цар Гого". Вдига завод край Катуница и парите потичат като спирта в цеха за ракия и уиски. Фалшивият алкохол залива цяла България. След няколко претарашвания на складове и поточни линии от полицията през 1993 г. Цар Киро е арестуван за незаконно производство на спиртни напитки.

Санкциите го принуждават да построи пречиствателни съоръжения и да инвестира в нови производствени линии, които да бутилират напитки по правилата. Не минават и 5 г., и следва нов удар за циганския цар. През януари 1998-а той бе задържан с обвинение, че е поръчител на взривно устройство пред редакцията на в. "Труд". Това петно Цар Киро смята за един от най-тежките удари. Периодично около името му избухват нови скандали.

След като принц Ангел излежа присъда за кражба в Лондон и се върна у нас, Цар Киро бе разобличен във вдигането на незаконен хотел край Понеделник пазара в Пловдив. Сградата така и не бе довършена.

На 2 пъти ВиК копаеше пред дома на циганския монарх, за да спре водоподаването за неплатени сметки. Последният случай е отпреди месец за дълг към 6000 лв. След като загърби преди години бизнеса с алкохол, плановете на Цар Киро минаха от построяване на парогенератор, с който да захранва промишлени предприятия, до основаването на пенсионен фонд. И двата проекта не се случиха.

През 1998 г. Рашков си основа партия “Свободна България” със самочувствието, че зад него ще застане цялата ромска общност и с амбицията да вкара 30 депутати в НС. Начело постави големия си син Ангел, комуто се отдава организационната и счетоводната работа. Бизнеса насочи към Иван - заради търговския му нюх. Партията трябваше да вкара ромите в политиката и икономиката.

Принц Ангел се зарече да прави семинари из цялата страна, в които хората от неговия етнос да бъдат ограмотявани с лекции по политология и компютърни курсове. От фамилията заявиха, че ще издържат финансово бедни студенти. Влязохме в политиката, за да даваме, а не да вземаме, твърдят Цар Киро и неговите наследници. При първото явяване на избори "Свободна България" успя да вкара по няколко общински съветници в местните парламенти на Стара Загора и Пазарджик. Още преди да е извоювала позиции, партията слезе от политическата сцена.

"Огорчен съм от мръсотията. Циганите се оставят да ги манипулират - излъжат ги по избори и им вземат гласовете, после те живеят по същия начин", прозря Цар Киро. Разочарован, че събратята му се продават за бира и кебапчета, той загърби и политиката.

Говори се, че в момента източник на богатствата му е основно бизнесът с джебчийки. Негови труженички в Пловдив шетат около златарските магазини и покрай групите с чужди туристи в Стария град.

Наложи ли се да коментира престъпването на закона на някого от фамилията, Рашков повтаря, че са го нарочили за черна овца. Иначе живеел честно и почтено. "Ако някой от семейството ми се напие, качи се в колата и катастрофира, да си носи наказанието. Но ако го подлъжат да направи престъпление, го браня докрай."

Напоследък Цар Киро живее в изолация от външния свят. Води дела срещу медии, сред които и "24 часа" - преди години прокуратурата се самосезира за заплахи от негова страна към репортер на вестника. Преди дни Цар Киро арогантно отказа да разговаря с наш представител. /БЛИЦ