Консултациите за избор на следващ главен прокурор, които Румен Радев започна в президентството, са прибързан процес. Такова мнение изрази главният прокурор Сотир Цацаров след срещата си с държавния глава, която продължи повече от час.

Цацаров припомни, че процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да бъде открита на 10 юли или най-късно на 10 септември. Теоретично изборът може да се проведе краят на октомври или началото на ноември.

Според обвинител номер едно тези консултации са подранили. Срещата е преминала в спокоен и конструктивен дух, съобщи още главният прокурор.

„Обсъдихме сроковете, начина на процедурата, ясно посочих, че този процес на консултации н да бъде разглеждан и да дава сянка на съмнение при първия етап от процедурата, тъй като президентът няма никакви правомощия по процедурата. Сигурен съм, че президентът иска да стриктно правомощията си и да спазва конституцията, посочи обвинител № 1. Мястото, на което се взимат решения, не е нито тази сграда, нито „Позитано” 20, а е сградата, на която пише "Съединението прави силата". Това, което в крайна сметка бе дискутирано и усетих като е необходимостта критериите да бъдат осъществени с гаранциите за законосъобразен избор и а не формално”, посочи Цацаров.

Попитан за паметните бележки от срещата на тримата големи с еврочиновници, които бяха разсекретени от Висшия съдебен съвет миналата седмица и по-специално за критиките, които шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов отправя към всички институции, Цацаров обясни, че не иска да ги коментира, като смята, че не бива да се влиза в междуинституционална, а още по-малко в междуличностен конфликт.

„Не ме карайте да коментирам Лозан Панов, и днес денят е много хубав, за да ме карате да се занимавам с него”, коментира Цацаров.
Утре предстои среща на президента с Лозан Панов, а в четвъртък с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ