278 млн. лева са общо исковете срещу Васил Божков и свързаните с него лица. Това заяви пред БНТ председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров. 

Законът предвижда определена категория престъпния, които с свързани с незаконно облагане и участие в организирана престъпна група.

"Претендираме всичко пред съд, а не механично - ние доказваме незаконността на пари и имущество", заяви още той.

"Гражданският процесуален кодекс защитава всеки обвиняем. Ако лицата не са в страната, то те опълномощават свои представители. Нямаме ситуация, в която да се изправени в борба, която да е с известни преимущества за нас поради отсъствието на едната страна", коментира шефът на КПКОНПИ.

"За изминалата година сме получили и обработили не по-малко от 12 000 декларации. Трябва да се създаде улеснен и прозрачен режим за деклариране", разкри Цацаров. 

Шефът на КПКОНПИ коментира и промените в Закона за съдебната власт,  които предвиждат създаването на специален прокурор, който да разследва главния. "За времето на работа в съдебната система съм видял много странни какви не законодателни идеи, но това е най-екзотичната идея, която съм виждал. Това е много екзотично.

Спорно е дали ще бъде работещо решение. Ако възприемем на 100% тази идея, ние изхождаме от презумпцията, че контролиращият главен прокурор е безгрешен", обобщи шефът на КПКОНПИ.