Очакваме кампанията да бъде в синхрон с българското законодателство, да се спазят добрия тон и морал.

Това каза председателят на ЦИК проф. Стефка Стоева след подписването на споразумението между ЦИК и СЕМ за провеждане на мониторинг върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г., предаде агенция "Фокус".

„Днес подписваме със СЕМ седмото подред споразумение. Отново ще разчитаме в предстоящите избори на тяхната висока професионална компетентност. Както си спомняте в предходното споразумение беше неотдавна, на 18-ти април 2019 г. във връзка с отминалите вече избори за членове на Европейския парламент.

Резултатите от нашата съвместна работа са установени от ЦИК 18 нарушения в предизборната кампания на партии и коалиции и 34 нарушения от медиите“, обясни тя.

Убедена съм, че и при тези избори ние ще получим един пълен, обективен, специализиран мониторинг, отразяващ медийното представяне на кампанията за избор на общински съветници и кметове на 27-ми октомври 2019 г. Иза тези избори ЦИК ще продължи да работи в екип с всички държавни органи и организации, които по закон са ангажирани с провеждането на изборите“, подчерта Стоева.

Тя допълни, че за ЦИК медиите са с изключителна важност за спокойното, нормално протичане на изборния процес.

„Апелираме за повече отговорност от тяхна страна и спазване на професионалните журналистически стандарти. Да припомним само, че агитационните материали не трябва да нарушават добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Забранено е в тях да се използват знамето на Република България и други чужди държави. Езикът на омразата вреди на всички и подронва демократичните устои на държавата“, каза още Стоева.