Искаме удължаване на сроковете за машинното гласуване, за да може да се осигури тестване на машините. Това каза председателят на ЦИК Ивилина Алексиева на заседание на Правната комисия във връзка с внесените изменения Изборния кодекс. „Тревогите ни са да не стане объркване на избирателя при гласуването с машина при няколко вида избори“, коментира тя.

„Предлагате „Информационно обслужване“ АД да осигури машините за гласуването – ЦИК не е изразявала такова становище. Писмено не, но устно винаги сме казвали, че желаем, ако е възможно, „Информационно обслужване“ АД да бъде включено в Изборния кодекс, както печатницата на БНБ“, обясни председателят на ЦИК. „Въвеждането на дистанционно електронно гласуване следва да се обвърже с въвеждането на електронната идентификация“, заяви Ивилина Алексиева. „Относно номерацията на бюлетините – това е общественополитически въпрос, не е от компетенцията на ЦИК. Технически може да се въведе, това можем да кажем“, посочи още тя.

„Изразявам задоволство, че внесените промени в Изборния кодекс от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ съвпадат със становището ни в голяма степен“, обяви Ивилина Алексиева. „ЦИК е обърнала внимание на народните представители за трудностите за организиране и провеждане на машинно гласуване в специалните секции“, обясни тя. „Затрудненията не са просто организационни. Мисията на ЦИК е да осигури законосъобразни и честни избори. Гласът да бъде отчетен точно и да бъде калкулиран. При специалните секции не можем да създадем тези гаранции“, заяви Ивилина Алексиева и уточни, че в секциите, създавани 48 часа преди изборния ден, машините не могат да се тестват.