Православната църква почита на 30 ноември паметта на Свети апостол Андрей Първозвани, един от дванайсетте апостола и ученик на Христос.
Тъй като Свети Андрей проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Той се счита за апостол на православните християни, защото е ръкоположил първия епископ в Цариград – апостол Стахий, предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране.
Константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници. Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. В народния календар празникът е свързан с няколко поверия. Ако на Андреевден денят полека се събужда, то мечката прави точно обратното - поема към зимното си леговище. За да не слиза при хората, трябва да бъде изпратена по живо по здраво с храна и добри пожелания. Вярва се, че на 30 ноември Свети Андрей впряга в ралото си вместо вол мечка, и се празнува Мечкинден в чест на мечката.
В навечерието на Андреевден жените варят жито, царевица, фасул, леща, чемик, овес. Деня празнуват и невестите. Имен ден имат днес Андрей, Андрейка и техните производни: Андре, Андреан, Андрейко, Андрейчо, Андрешко, Андро; Адриана, Адриета, Андреа, Андреяна и други. /БЛИЦ