Председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, на старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!“, която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет . Ето какво разказа Караянчева:

Цвета Караянчева: Аз съм Цвета от Кърджали и винаги ще си остана такава, защото винаги се прибирам в родния си град. Ние също имаме семейства, приятели, ние работим с хората. Връзката ни с хората е най-естественото нещо, защото ние трябва да знаем какво мислят те, какви нужди имат, за да можем да ги претворим в закони.

Скъпи деца! Благодаря, че помагам на толкова важната  инициатива на Радио К2 за дуалното и професионалното образование „Знам, мога, богат
съм и щастлив!“ Защото аз самата съм завършилаТехническия Университет, но първо механотехникум.

Влюбих се в машините съвсем малка в Кърджали. С подкрепата на родителите ми  завърших механотехникума, след това кандидатствах в Техническия Университет , „трите мъки“, както му казваха – технология на машиностроенето и металорежещи машини. Та завърших „трите мъки“ и веднага започнах работа в Момчилград в една фабрика от хранително-вкусовата промишленост, правихме цистерни, агрегати за кашкавал, сиренарски вани.

Тогава разбрах, че ако ти не се докоснеш пряко до това, което ще правиш, ако ти нямаш практическия опит няма как да бъдеш полезен.
Изключително обичам тази работа и винаги знам, че когато приключа с политиката ще се върна в моята фабрика. Аз съм започнала от най-ниското ниво там и съм станала ръководител на фабриката - една от най-успешните фабрики в Кърджали.

„Работник“ не е срамна дума. Защото има много добри работници, които получават изключително добри заплати. Бъдете подготвени, ориентирайте се. Поемайте предизвикателствата и бъдете смели.

Скачайте смело в дълбокото, защото вашите преподаватели са ви подготвили за това. Вашите родители ви подкрепят и аз мисля, че през следващите години професионалното образование наистина ще добие такъв мащаб, какъвто заслужава. Желая ви успех!