Олигархичното задкулисие в България в лицето на съсипателя на КТБ Цветан Василев и „клиента“ на КПКОНПИ Иво Прокопиев (от когото държавата иска да получи 200 млн. лева незаконно придобито имущество), вече не крият радостта си от факта, че в скоро време ще могат окончателно да се отърват от дамоклевия меч на българското правосъдие, който е надвиснал в последните години над тях.

Припомняме, че след като прокуратурата им потърси отговорност за престъпленията, двамата изведнъж се превърнаха в ожесточени диригенти на хибридни атаки към държавното обвинение, която политическите им проксита и улични провокатори и хулигани като Георги Георгиев от „БОЕЦ“ умело маскираха като искане за „съдебна реформа“. Всъщност става дума за нещо много по-просто – Василев и Прокопиев се надяват да сменят неудобните им Гешев и Цацаров, които ги гонят до дупка за извършеното, с удобни и безгласни фигури, на които ще могат да дърпат конците както си поискат.

С правосъден министър Надежда Йорданова и с другите участващи вече във властта негови хора от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, Иво Прокопиев предвкусва в последните месеци, както закриването на специализираните съд и прокуратура, така и нов, удобен шеф на КПКОНПИ, който веднага ще вдигне всички запори върху имотите на семейство Прокопиеви и повече никога няма да повдига въпроса за първия милион на олигарха с бяла якичка. Всъщност от повдигнатото му обвинение за приватизацията на остатъчния дял от ЕВН Прокопиев вече се отърва през пролетта на миналата година, защото се разбра, че тихомълком прокуратурата изобщо не е обжалвала оправдателната му присъда пред ВКС.

На свой ред Цветан Василев, укриващ се седма години в Сърбия и постоянно разиграващ циркове през обществото, също вижда скорошната си индулгенция. Ако „бутне“ Гешев, току виж обвинителния му акт от 15 000 страници изведнъж изчезне, а щом и специализираният съд бъде унищожен, хоризонтът му за изпиране -  от доказан финансов фараон и най-голям измамник в българската история към „почтен бизнесмен“, ще бъде открит.

Това е накратко истината за „съдебната реформа“ и така двамата олигарси си представят осребряването на шанса да имат сега свои хора във властта. Защото освен Прокопиев, и Василев вече успешно пробутва тук-там свои доскорошни храненици.

Ролята на медийните им слуги също не е за подценяване. Изданията „Дневник“ и „Капитал“, както и присъдружните им „Медиапул“, „Свободна Европа“ и „Клуб Зет“, изведнъж забравиха, че доскоро се представяха за критици на всяка власт, и вече от сутрин до вечер благославят „промяната“, пробутвайки пред обществото мантрата за „съдебна реформа“. Не им отстъпват и приближените на Василев сайтове като „Фрогнюз“ на Огнян Стефанов – агент „Академик“ или телевизионни предавания с водещи Веселин Дремджиев – агент „Богдан“ от ДС, Любица Кулезич или Сашо Диков. Пред които Василев дава напоителни интервюта по скайп от луксозния си хотел в Белград, а Атанас Чобанов от рекетьорския сайт „Биволъ“ се представя за „жертва“ на лошите. В общия хор, разбира се, се включва редовно и агент „Сашо 11“ – Илиан Василев (служител на присъдружното на разградския олигарх НПО „Антикорупционен фонд“ и тв водещ). Верни комунистически слуги преди 30 години, днес изживяващи се като „демократи“ и борци….против комунистите. Което идеално пасва както на Прокопиев, така и на Василев, които ги използват в хибридните си атаки.

Особено нагло е обаче в последно време поведението на Цветан Василев, който отново заживя в паралелния си свят, в който КТБ е чудесна банка, а раздаваните милиарди необезпечени кредити на фирми на шофьорите, секретарките и охранителите му, се превръщат в напълно редовни банкови заеми и „иновативно банкиране“. Но ако преди фалита на банката през 2014г. точно Прокопиев беше най-големия критик на Василев, обвинявайки го (и с основание) че е раздавал необезпечени кредити на свързани с него лица, сега палачинката явно се е обърнала. Защото медиите от кръга „Капитал“ и тези на хранилката на банкера-беглец, са се заели сериозно да промотират безумните идеи на Василев. Нещо повече, според „Медиапул“, „Дневник“ и „Фрогнюз“ новата власт щяла да прави „обективен одит“ на усилията на синдиците на банката да съберат раздадените от Василев милиарди, като лъжата която пробутват от страниците си е, че синдиците не са работили в  интерес на държавата. Няма как да си обясним иначе манипулативните материали, появили се като по команда в тези издания, в които мантрите на Василев, че друг е съсипал „прекрасната“ му банка, не просто се преповтарят, ами се и доразвиват. Само че господа конспираторите са пропуснали факта, че за тези седем години имаше множество, наистина обективни и независими проверки, които ясно показаха какво точно се е случило с пирамидата КТБ. И че не друг, а именно Василев е виновен както за рухването й, така и за повторното разграбване на отклонените от нея активи. Защото всички добре помним одитите на международната разследваща компания „Аликс Партнърс“, на трите най-големи одиторски компании, на парламентарната комисия „КТБ“ а и на самата прокуратура, които категорично доказаха, че банката е била класическа финансова пирамида, по подобие на тази на Бърни Мадоф. Нещо, потвърдено и от бащата на валутния борд Стив Ханке.

А когато се говори за „разграбване на активите на КТБ“, достатъчно е да се припомни какво направи Цветан Василев през лятото на 2014г. и в началото на 2015-та. Първо Василев пробва да отмъкне БТК, когато регистрира ново дружество под негов контрол - SHCO 79 S.a.r.l., Люксембург, на което се опита да хариже акциите на телекома, срещу „огромната“ сума от 20-ина хиляди евро. След като номерът не успя, през 2015г. на сцената се появи французина с руски паспорт Пиер Луврие (оказал се подставено лице на руския олигарх Константин Малофеев и привърженик на лидера на сепаратистите в Донбас Игор Гиркин), но представен от Василев като крупен инвеститор. На Луврие Василев подари накуп „Дунарит“, „Авионамс“, БТК, НУРТС, ГАРБ и Фърст диджитъл – тоест активи за над милиард евро, срещу 1 евро, а когато подлата им схема беше разкрита, активите се отправиха към друго подставено лице на Малофеев – Дмитрий Косарев. И това са съвсем малка част от постоянните опити на Василев да дообере вложителите в КТБ. Може да се напише още много и за „Дунарит“ и за „Сана Спейс“ и за ТВ7 (която Василев се опита да хариже на Николай Малинов, разследван за шпионство в полза на Русия) и за още много фирми, захранени щедро от фараона с пари на вложителите и които същият и досега счита за негова лична собственост. А синдиците на банката, през всичките тези години неистово се опитваха да му попречат, в интерес именно на масата на несъстоятелността, успявайки да върнат на депозантите почти 1.4 млрд. лева, водейки дела именно против подставените лица на Цветан Василев. Толкова за фалшивите мантри на белградския измамник.

А защо Прокопиев и Василев толкова мразят Пеевски, че са готови да сипят постоянно лъжи и манипулации по негов адрес? Мразят го, защото именно Пеевски разобличи Прокопиев като истинското задкулисие в страната, оплетено в медийни, властови и съдебни зависимости. Разобличи забогатяването на разградския олигарх в годините на бандитската приватизация, когато икономически гиганти като „Каолин“ и „Дамяница“ бяха подарени на Прокопиев от страна на държавата. Същият Пеевски разобличи и финансовата пирамида КТБ и вторичното разграбване на активите на фалиралия трезор, защото нито е имал кредити в същата банка (както твърдяха рупорите на задкулисието), нито е откраднал който и да е актив на банката (всичките напъни на задкулисието да го свържат с какъвто и да е грабеж се провалиха напълно). Дори напротив, Пеевски бе един от депутатите от ДПС внесли промяната в закона за банковата несъстоятелност, която позволи на синдиците да оспорят извършените прихващания за стотици милиони и да върнат в масата на несъстоятелността не малко реални пари.

Затова и атаките на задкулисието към него няма да спрат, а сега е времето новите властимащи да покажат, че истината за тях е по-важна от лъжите на Иво Прокопиев и Цветан Василев. Така че каквито и „одити“ да се правят, каквито и еквилибристики или опашати лъжи да измислят двамата олигарси и техните медийни и политически проксита, истината не може да бъде прикрита по никакъв начин. И тя е, че не постоянно набеждаваният и клеветен Пеевски, а точно Василев и Прокопиев трябва най-после да понесат отговорност за извършеното. Защото благодарение и на тях, българите продължават да са оплетени от корупция и от използване на държавата като хранилка за нечистите интереси на задкулисието.