"Понеже някои тук ме питаха как беше изхвърлен Бетфеър от българския пазар, ето как! Всички вече се досещате по чия поръчка стана това, нали? Кой мили дечица, беше “купил” Комисията по хазарта,а ? - даааа, Чери Баба! - отличен 6!", това написа собственикът на "Ефбет" Цветомир Найденов в личния си фейсбук профил.

Той сподели публикация на тема "Държавен служител от НАП на път да изхвърли от България огромна международна компания, една от най-големите данъкоплатци в страната ни".

Цветомир Найденов сподели още: "Тук си пише:

Васил Панов, директорът на дирекция „Контрол” в НАП, също така и член на комисията по хазарта категорично отказва да бъде гласуван (без каквато и да е причина - просто отказва да мине на гласуване) подновяването на лиценза за онлайн хазарт на Betfair (Полко Лимитид) - британска компания, една от най-големите в света. Отлагането на гласуването на лицензите е саботаж от страна на представителя на НАП в ДКХ, а именно г-н Васил Панов, независимо от липсата на основателни законови причини за това.

Полко Лимитид е първата чуждестранна компания получила лиценз за организиране на хазартни игри онлайн на територията на Р. България. Компанията собственик на Полко Лимитид, Paddy Power Betfair PLC, е публично търгувано дружество, което оперира в над 40 държави, с пазарна капитализация от близо 5 млрд. долара. Компанията е голям данъкоплатец, с внесени данъци в размер на 10 млн. лв. до момента (за 2018 г. – 2, 799,630 лв.) в държавната хазна на Р. България и въпреки това е на път да бъде изгонена, поради действията на г-н Панов.

Лицензът на Полко Лимитид, който беше получен през февруари 2014 г. изтича тази година (2019) по същото време. По тази причина в ДКХ е внесено искане за продължаване срока на лиценза, както Закона за хазарта (ЗХ) предвижда такова заявление да бъде подадено 6 месеца преди изтичането на срока на действащия лиценз. Продължаването на лиценз, по закона за хазарта, се гласува от пет членна комисия. В пет членната комисия* на Държавната комисия по хазарт представители са:

Мария Филипова – Председател на Държавната комисия по хазарт, член на комисията от 1 година

Васил Панов – представител на НАП, член на комисията от 11 години

Явор Колев – представител на ДАНС, член на комисията от 5 години

Евгени Стоянов – представител на Министерство на правосъдието, член на комисията от по малко от 1 година

Николай Райчев – представител на Министерство на икономиката, член на комисията от по малко от 1 година

* с изключение на Председателя на Държавната комисия по хазарт, останалите четири члена на комисията се определят от институциите, на които те са представители

Умишленото мотаене е нарушение на закона
От 6 месеца са внесени всички документи на Полко Лимитид и чакат гласуване което така и не се случва. Всички законови срокове са изтекли (комисията е в нарушение на собствените си правила), но Васил Панов, като член на Държавната комисия по хазарт (ДКХ) продължава да отказва да мине на гласуване подновяването на лиценза на Полко Лимитид. Мотивът му е “да се отложи”!

И така, отлагането е вече 6 месеца като предстои изтичане на лиценза на компанията и след като не е подновен, тя ще бъде принудена да прекрати дейност поради липса на лиценз. Забележете ловкостта, с която борави Васил Панов – лиценз не се отказва поради факта че има никаква причина такъв да бъде отказан – такава причина няма!, компанията ще бъде принудена сама да се изтегли от България и да преустанови дейност на територията и. Браво г-н Панов! Показвате изключителна “ловкост” в боравенето със закона (отлагане до фатален край!) натрупан в тези 11 години работа в хазартната институция.

Каква е причината за тези действия на Васил Панов? Може само да гадаем. Според някой, той има личен мотив, според други изпълнява поръчка на заинтересована страна тази международна компания да напусне България. Едно е ясно, законова причина няма!

По абсолютно идентичен начин (отлагане на входирани документи но отлагани за гласуване в комисията без причина), Васил Панов постъпва и спрямо друга международна бетинг компания работеща законно на Българския пазар. Международните компании с лиценз за хазарт на Българския пазар са:

Pokerstars

Betfair

Bet365

Bwin

Казуса там е различен, не става въпрос за подновяване на лиценз, но възпрепятстването на работата и е по същият модел – постоянно отлагане и не гласуване в нарушение на всички закони и разпоредби. При въпросната компания забавянето вече е надхвърлило 10 месеца! За 2018 въпросната компания е внесла от порядъка на 17,000,000 лв. данък в България! Това ги поставя сред най-големите данъкоплатци в България но за г-н Панов това не значи нищо, напротив. Това прилича на “Ако може и те да се разкарат от пазара в България, най-добре”. Ще дадем подробности за конкретния случай в отделен материал – заслужава си! Явно Васил Панов има “синдром” или “хронично заболяване” към международните бетинг компании и от поведението му спрямо тях това е факт!

Кой е Васил Панов?

Васил Панов е държавен служител, директор на дирекция „Контрол” в НАП – Национална агенция по приходите. НАП се ръководи от Директора г-жа Галя Димитров. Васил Панов работи в НАП от над 20 години.

Васил Панов е и член на Държавната комисия по хазарт от 2008. В качеството си на такъв, неговата работа се явява в това 2 пъти в месеца да присъства на заседания на пет членната комисия с продължителност между един – два часа всяко (общо между 2-4 часа месечно), на което се гласуват и приемат различни предложения на комисията. Васил Панов е с най-дълъг стаж в комисията – той е там вече 11 години!

Говори се, че голямото желание на Васил Панов е да стане председател на Държавната комисия по хазарт. Още през 2015, когато председател на Държавната комисия по хазарт е бил Огнемир Митев, Васил Панов е правил опити да оглави този пост – имал “огромното желание”. Въпреки че е получил необходимата подкрепа от много влиятелни хора от частния сектор (говори се, че натиска е бил изключителен), разума на ръководителите в държавата е надделял - знаели са добре за “качествата” на г-н Панов в този сектор, как точно той се “мотивира”, “ефективността му” и “предаността”. Говори се че компромисно е оставен да бъде член на комисията. Сегашната позиция определено не задоволява апетитите на Васил Панов и неслучайно саботажа който той извършва в момента би могъл и да цели нова атака на председателското място в Държавната комисия по хазарт.

Последствията

Полко Лимитид ще бъде принудена, най-вероятно, да сезира европейските органи, както и да предприеме съдебни действия срещу България, тъй като международната дейност на компанията е поставена в ситуация на правна несигурност.

Тотално ще сринат имиджа на ДКХ, а така и на държавата в международен аспект във всяко едно отношение. Само негативи ще бъдат натрупани, които ще доведат до отлив на средства в бюджета, напускането на изрядни международни компании от България, загуба на работни места, както и ще се даде и ясен знак какво да очакват други желаещи да развиват бизнес в България – било то местни или международни компании.

Последствията от тези действия евентуално биха довели до сътресения и промени в държания орган (ДКХ), подвластен на Министерството на Финансите което в момента се ръководи от Министъра на финансите, Владислав Горанов.

Може би това е една от целите - да се осъществи мечтата на Васил Панов, а именно да оглави Държавната комисия по хазарт. И да изгоним международната компания от сектора разбира се! А може би е време г-н Васил Панов да отстъпи мястото си в комисията на ДКХ на някой нов представител на НАП? Все пак 11 години в тази институция са изключително дълъг период на време – в последните седем е отпаднало дори и символичното заплащане от 200 лв. на заседание! Заплащане за да си член на комисията няма, така че освен ако няма друг “стимул” за да бъде там, няма причина защо така упорито да желае да е там, вътре в комисията на ДКХ, а не да се даде възможност на друг/нов представител на НАП. Такава упоритост за присъствие в този държавен орган, както и мераците за достигане до председателското място, неимоверно допринасят за съмнения спрямо него за “обвързаности” и “зависимости” в този сектор.

Необходимата намеса на държавата

Министерството на финансите е принципала и на НАП, и на ДКХ. Министърът на финансите, г-н Владислав Горанов е пряко отговорен за положителния ръст на данъците и тяхната събираемост през последните години. Надали ще остане незабелязано това което се готви от забърканото от Васил Панов, а именно да се лиши България от многомилионен данъкоплатец – за 2018 компанията Полко Лимитид е платила 2,799,630 лв. данък на държавата! Г-н Горанов, намесете се, обърнете внимание на случващото се, разрешете конфузната ситуация и потърсете отговорност защо не се спазват законовите разпоредби!

Министър-председателят на България, Бойко Борисов постоянно повтаря как искаме да доведем повече инвеститори в България, да сме страна за пример, да растем по всички показатели. Да искаме, но г-н Борисов, с поведение като това на един ваш подчинен държавен служител който ще направи България отново печално известна поради или некомпетентност, личен мотив или обслужвайки нечии интереси – това е противно на това което Вие говорите и ние, хората в България искаме! Нормално ли е една международна компания, огромен данъкоплатец в България да бъде така цинично унижавана от държавен служител? Предприемете необходимите действия това да не се случва г-н Борисов!

Бихме искали да запитаме официално Държавната комисия по хазарт:

Има ли законно основание да не бъде продължен лиценза на Полко Лимитид?

Кога ще бъде гласувано внесеното искане за продължаване срока на лиценза на Полко Лимитид?

Молим за точен и ясен отговор!