Попълнете търсена ключова дума или фраза

Туристи в дома ни, само ако комшиите одобрят

https://blitz.bg/obshtestvo/turisti-v-doma-ni-samo-ako-komshiite-odobryat_news724823.html Blitz.bg

Без парти зони в Слънчев бряг са част от другите предлагани промени

София, България 04 Февр. 2020, 22:21 4867 прочита 9 коментара
Поне половината съседи ще трябва да дадат одобрението си, ако искате да отдавате стая или цял апартамент на туристи. Това предложение за промени в Закона за туризма, направено от петима депутати от ГЕРБ начело с Даниела Савеклиева, ще бъде разгледано в сряда от икономическата комисия към парламента.

Идеята е одобрението на съседите да бъде условие за регистрация, която позволява имотът да бъде отдаван законно за краткосрочно настаняване.

Одобрение на комшиите да се изисква, само ако апартаментът се намира в жилищен блок, а не в апартхотел, вилно селище или друг обект с туристическо предназначение, предлагат депутатите.

Комисията за защита на потребители ще контролира дали предлаганите чрез онлайн платформи като AirBNB имоти са регистрирани според закона, и ако това не е направено ще налага глоби и санкции.

Общините, на чиито територии има национални курорти, да бъдат задължени да предвидят в бюджетите си пари за подобряване на туристическите услуги, предлагат още депутатите.
 
Народни представители от ГЕРБ, както и независимо от тях Валери Симеонов от Обединени патриоти предлагат при второто четене на промените в Закона за туризма да отпаднат текстовете, които предвиждат създаване на зони за парти и такива за отдих в курортите.

До момента са инвестирани милиони, затова текстовете не могат да се приложат за построени вече обекти и биха довели до ненужна конфронтация между хотелиери и общини, мотивира се Симеонов.

Той предлага и данните в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за броя на гостите в хотелите и дните, за които са отседнали, да бъдат служебна тайна за работещите в Министерство на туризма. Целта е информацията да не може да бъде споделяна с конкурентни хотели.

9 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам