Туристите по родното Черноморие се оказват неприятно изненадани от солените цени за паркинг. Това лято таксите за платените зони, както и за частните паркинги са скочили почти двойно. Да почиваш на морето с личен автомобил се оказва доста скъпо начинание, а и липсват свободни места за паркиране и престой, пише "Телеграф. 

Такси

Между 1 и 2,50 лева на час струва да паркираш в платена зона в морските ни градове, съобщава NOVA. В „Албена“ например, ако искате да спрете близо до плажа, в така наречената зелена зона, цената е 20 лева за 24 часа. В Балчик от 1 август също вече има общинска синя зона. Тарифата е 1 лев на час, 10 лева за денонощие.

Във Варна вече е възможно целодневно паркиране в синята зона, която работи от 9 до 20 часа, включително и в почивните дни. Цената за денонощие е 16 лв. И южните курортни градове не изостават във вдигането на цените и в разширяването на зоните за платено паркиране. В Слънчев бряг таксата за паркиране е 2,50 лв. на час, а в Созопол дори са разчертали синя зона извън града, но пък близо до морето. Там паркирането в общинската зона е между 2 и 4 лв. на час, а за денонощие 12-14 лева. Най-евтино се спира в Бургас, където синята зона е 1 лев на час, а за денонощие се плаща 6,50 лв. с ДДС.

Паяк

Местата за паркиране може и да са малко, затова пък паяците шетат много активно по морето. Репатрирането на неправилно спрял автомобил във Варна удря 70 лв. В зона „Квартали“ репатрирането е 50 лв., а глобата на място – 35 лв.  Оттам се похвалиха, че слагат по 150 скоби дневно и вдигат по 40-50 автомобила. 80 лв. ще платите, ако ви вдигнат колата в Слънчев бряг и 35 лв., ако се разминете само със скоба. В Бургас репатрирането струва по-тънко – 55 лв.

Оказва се, че хотелите все по-малко предлагат безплатен паркинг към пакета услуги за почивката, въпреки че разполагат с място за гараж. Местата обаче не достигат и така за туристите остава мисията невъзможна да паркират безплатно или поне на приемливи цени. До 40 лева може да стигне дневният разход само за автомобила на морето.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук