Турция обяви, че има „план Б“, ако Съединените американски щати откажат доставка на изтребителите Ф-35 заради напрежението покрай руските системи С-400, предаде „Дейли Сабах“.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отново подчерта, че Анкара няма да се откаже от споразумението с Москва – въпреки натиска на НАТО. По думите на дипломата руските зенитно-ракетни системи не представляват заплаха за алианса. Той заяви, че Турция ще намери заместник на стелт изтребителите Ф-35, ако Вашингтон прекрати сделката.

Администрацията на Доналд Тръмп заплаши да го направи, ако Турция не се откаже от сделката с Русия. Мевлют Чавушоглу каза, че ако се стигне до най-лошия сценарий, то страната му ще задоволи своите отбранителни нужди „на друго място“, на което се предлагат най-добрите технологии в бойната авиация. Той не уточни дали става въпрос за руски изтребители.

Министърът на отбраната Хулуси Акар също потвърди, че Турция има „план Б“. Той заяви, че Турция не се притеснява от заплахите и ако се наложи, ще закупи от друго място модерни изтребители, за да изпълни своите „краткосрочни, средносрочни и дългосрочни планове“, свързани с отбраната. Анкара изпълни задълженията си по споразумението с Вашингтон за покупка на изтребители от пето поколение Ф-35, но Тръмп заплаши да скъса договор