Американският президент Доналд Тръмп е обещал на Реджеп Тайип Ердоган, че ще реши въпроса за закупуването на С-400 от Русия и доставката на изтребители F-35 от САЩ. Това каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред журналисти, съобщиха световните агенции.
 

„Тръмп призна по телефона, че Съединените щати са сгрешили, като не са продали Patriot на Турция. Той обеща на Ердоган, че ще се погрижи за него. Той обеща, че ще направи всичко възможно, за да разреши този въпрос относно F-35. а също и проблемът около С-400“ заяви той. По думите на министъра телефонният разговор се е провел скоро.
 
По-рано Турция заяви, че няма да се откаже от плановете си за закупуване на руската система С-400 и, че първата партида системи за противовъздушна отбрана трябва да пристигне в страната тази година. Съединените щати твърдят, че системите С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО, заплашват със санкции при евентуалното им придобиване и многократно са заявявали, че могат да забавят или да отменят процеса на продажба на най-новите си самолети F-35, пише „Фокус“.