Попълнете търсена ключова дума или фраза

Тъжна вест: Почина голямо име в журналистическите среди

https://blitz.bg/obshtestvo/tzhna-vest-pochina-golyamo-ime-v-zhurnalisticheskite-sredi_news715588.html Blitz.bg

Мария Дееничина бе проникновен и задълбочен изследовател на медиите от близкото минало и съвременността

София, България 17 Дек. 2019, 20:33 6350 прочита 0 коментара

С дълбока скръб съобщаваме, че на 17 декември почина доц. д-р Мария Дееничина, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.


Това съобщиха от Академичния състав на ФЖМК.

Целият професионален живот на доц. д-р Мария Дееничина премина във Факултета по журналистика и масова комуникация, където извървя пътя от асистент до хабилитиран преподавател, като защити докторска дисертация през 1994 г., специализира в Лондонския университет, Великобритания и Университета на Мисури, Колумбия, САЩ.

Доц. д-р Мария Дееничина преподаваше „Съвременна българска журналистика” и „Малцинства и журналистика”. Автор е на фундаменталното изследване „Между фанфарите и заклинанията:
 

Тоталитарният модел на българската журналистика 1956-1989 година“, на десетки студии и статии в реномирани български и международни научни издания по въпросите на журналистиката и медийното битие на правата на човека.

Един от съставителите и редакторите на сборниците „От век на век, от слово към слово.

Юбилеен сборник в чест на проф. дин Филип Панайотов” и „Българската журналистика 160 години. Минало-настояще-перспективи”.

Мария Дееничина бе проникновен и задълбочен изследовател на медиите от близкото минало и съвременността, ерудиран и обичан преподавател на поколения студенти, незаменим научен ръководител и наставник на младите учени.

Допринесе за развитието на ФЖМК като дългогодишен зам-декан и ръководител на множество проекти. За цялостния си принос бе удостоена с Почетен нагръден знак „Свети Климент Охридски“ – първа степен, пише още Академичния съвет на ФЖМК.

Екипът на Агенция БЛИЦ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Мария Дееничина. Поклон пред паметта й!

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам