Габровско задмина Северозапада по брой обезлюдени населени места. Областта е на първо място у нас в статистика за села, в които живеят максимален брой хора, броящи се на пръстите на двете ръце. На 78 години Минка Денева се чувства добре да живее в Балкана. В село Горни Въприща има едва 10 души.

„Тихо и спокойно е. Няма напрежение. Щурчетата свирят вечер. Птичките пеят сутрин”, споделя жената.

Минка помни времената, когато селото е било „живо“. „Когато бях ученичка тук живееха около 150 души”, каза още жената.

Обиколката на Горни Върпища трае не повече от 10 минути. Там е открит едва още един жител на селото - 85-годишният Димитър. Възрастният мъж тъгува всеки ден, че родното му село е обезлюдяло.

От местната власт не са разтревожени, че от 62 села, 30 са с под 10 жители.

„Тук животът е по-спокоен, далеч от неприятности”, заяви пред Нова телевизия Николай Карагьозов, зам.-кмет на Дряново.

Така, от дефект обезлюдяването в Балкана се превърнало в ефект. Към тези села вече имало засилен интерес. Не малко хора от градовете дори си закупили къщи, но не са се установили трайно.

Темата коментира и демографът Борис Казаков.

„За съжаление положението е такова не само в Габровско. За някои от тези села има бъдеще, ако хората от съседните градове купят къщи там. Характерна тенденция при подобни села е, че когато стигнат минимален брой на населението, се наблюдава стагнация”, поясни той. По думите му друг демографски проблем у нас е застаряващото население. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук