90% от племенните коне са собственост на частни физически и юридически лица и само 10% се намират в държавния сектор у нас в момента. Това съобщиха днес в Ловеч от Националната асоциация по коневъдство с председател Гриша Ганчев, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Според експертите на организацията в момента в България частният сектор е основният производител на коне. През последните години ред родни коневъди внесли разплоден материал от водещи в света в генетично отношение линии, което довело до повишаване както на качеството на развъжданите коне, така също и до нарастване на работоспособността на животните.
Година след приемането на България в ЕС цел номер 1 на Националната асоциация е да преобрази коневъдството от хоби на малък кръг имотни люде в бизнес за много хора. В тази връзка в първата 10-дневка на ноември в конезавода "Стефан Караджа" в Балчик тя и Българската национална асоциация за конни надбягвания организирали първият за страната аукцион за племенни коне. На него били допуснати коне от всички породи развъждани у нас в следните категории: жребци производители, кобили майки, спортни коне, подрастващи кончета и коне за любителска езда, и туризъм. Предстои организаторите да отпечатат специален каталог със събраната информация по време на форума. Гергана Димитрова, БЛИЦ