Физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) разказа за астрономическото явление Супер Луна. Ето какво каза той в интервю за "Фокус".

- Г-н Маркишки, какво представлява астрономическото явление Супер Луна?
Супер Луна имаме, когато пълнолунието или новолунието съвпада или е близо до момента, в който Луната преминава през т.нар. перигей, което е най-близката точка от лунната орбита до Земята.

Ако разстоянието от центровете на Земята и Луната е по-малко от 360 000 км при пълнолуние или новолуние, това се нарича Супер Луна или Суперлуние. Това са популярните имена. Иначе в астрономията това явление се нарича по различен начин. По време на суперлуние, което се случва при пълнолуние, Луната е с около 7% по-ярка, отколкото, когато е на средно разстояние от нас, а средното разстояние Земя-Луна е 384 403 км, а като яркост е с около 16% по-ярка.

Мнозина цитират други числа, за да изглежда по-атрактивно явлението – повишен диаметър на Луната с 14% и повишена яркост с около 30%. Това обаче е, когато Луната е най-далече от нас и е най-малка, което явление се нарича Микро Луна и е по-малко популярно от суперлунието.

- Колко пъти може да бъде наблюдавано това явление за 1 година?
Обикновено на 412 денонощия веднъж се случва това явление, тъй като се наслагват два периода – лунния синодичен месец, който е 29 денонощия 12 часа и 43 минути и периодът, през който Луната преминава 2 пъти последователно през перихелия си, което се нарича Аномалистичен месец, което е 27,55 денонощия.

Има около 2 денонощия разлика, която се трупа в продължение на времето, като на всеки 411,8 денонощия води съвпадения на перигея с пълнолунието, което наричаме Супер Луна. Обикновено в годината се случва веднъж. На 7 срещу 8 април тази година ще има по-малко разстояние от 360 000 км Земя-Луна и тогава ще бъде най-доброто суперлуние за 2020 г. Подобна ситуация ще има и в нощта на 9 срещу 10 март.

Майското пълнолуние също може да се счита за суперлуние, тъй като разстоянието до Луната по време на пълнолунието ще бъде малко по-малко от 360 000 км.

- Как възприемате твърденията на хората, които смятат, че Супер Луната или пълнолунието им влияе?
Това е много спорно. По-скоро в глобален мащаб може да влияят повече на приливите и отливите в океаните, тъй като гравитационните взаимодействия на Луната и Слънцето тогава са най-силни и логично приливите би трябвало да са най-високи.

По аналогичен начин повлиява и на земната кора, откъдето вече има спекулации и недоказани твърдения, които не бих казал, че са съвсем без основание, но все пак статистически погледнато не може да се намери наистина връзка, че около периодите, когато има Супер Луна, зачестяват тектонични трусове или вулканични изригвания, което по принцип е логично.

Хората, които смятат, че пълнолунието им влияе като безсъние или подобно неразположение, препоръчвам да направят един простичък експеримент – в нощ, когато няма пълнолуние, да оставят една нощна лампа съвсем леко да осветява стаята, колкото луната осветява стаята и да преценят тази лека осветеност дали внася същото безпокойство, което те считат, че имат по време на пълнолуние.

Ако е така, значи самата лека светлина им пречи да спят или да си отпочинат правилно. Всъщност причината не е в самото явление пълнолуние, а по-скоро светлината, която влиза през прозореца тогава. И рибарите имат някакви вярвания, че по време на пълнолуние рибата спира да кълве.

- От всички точки на света ли може да бъде наблюдавано явлението Супер Луна?
Явлението продължава през цялата нощ. Например на 7 срещу 8 април, перигеят е на 7 април в 21.10 ч българско време, което е 8 часа и 25 минути преди самото пълнолуние, което ще бъде на 8 април в 05.35 ч. Перигеят е в началото на нощта, а пълнолунието в края на нощта. Затова по време на цялата нощ може да се наблюдава от цял свят.