Специалисти от Илинойския университет в Чикаго разясниха защо някои жени считат, че сексът е важна част от техния живот, докато други смятат, че това е само съпружески дълг.

По време на изследвания се оказало, че такова различно отношение е свързано с хормоналния фон на жените, както и с размера на хипоталамуса - област в мозъка, която съдържа клетки, регулиращи невроендокринната активност на мозъка. Учените са стигнали до заключението, че колкото повече хипоталамус е наличен, толкова повече жената се нуждае от секс. Освен това, според изследователите, необходимостта от секс зависи от нивото на хормона тестостерон.

Според сексолог жените имат около 15 пъти по-малко тестостерон от мъжете, така че сексуалността на последните е по-физиологична, а при първите е свързана най-вече с психологията. Но ако една жена има силна нужда от секс и не се нуждае от романтичен фон, любов и т.н., това показва физиологични промени и дори смущения. Това може да бъде свързано както прекомерно повишено ниво на тестостерон, така и увеличен по размери хипоталамус.

Превод и редакция: БЛИЦ