Спецполицаи от ГДБОП атакуваха внезапно старата мандра край жп гарата на Карнобат, където се натъкнаха на невиждана от зората на демокрацията фабрика за нелегално производство на цигари. По своите мащаби цехът съперничел на този в Крайморие, собственост на фалиралия тв бос Емил Райков в периода 1995-1997 г.

Мястото е било възлов пункт, където са се товарили цели тирове от контрабандното производство, пише Флагман.

По-стресиращото в този случай обаче е, че старата държавна мандра на Карнобат е приватизирана преди много време от настоящия кмет на града Георги Димитров и по документи обектът се води собственост на сина му Иван на когото управникът е прехвърлил бизнеса си от 2007 година, откакто е начело на Общината.

Потвърждение за течащите и в момента разпити и обиски от ОД на МВР в Бургас няма. Директорът старши комисар Калоян Калоянов не вдига телефона, за да се установи какви са мащабите на нелегалното производство, собственост на организираната престъпна група. 

Злите езици твърдят, че от вчера, след като е узнал за случващото се в мандрата, кметът е излязъл в болнични и е напуснал града. Това обаче се оказа невярно. Георги Димитров заяви: „В отпуска съм отпреди една седмица и съм съвсем наблизо до България, информиран съм за случващото се на територията на мандрата. Синът ми Иван действително се води собственик и допреди 3-4 години използваше големия цех за производство на дървени въглища. Имаше обвинения, че замърсява околната среда с технологията, която ползва и за да не бъдем одумвани от обществеността – той като мой син, и аз като кмет, решихме да преустановим производството. След това помещенията бяха отдадени под наем на трето лице. Какво се е случвало там, не е наша отговорност. Вчера синът ми е бил разпитан – показал е всички документи, след което е освободен. Има задържани лица, но те са свързани с наемателя на мандрата. Ще търся правата си по законов ред, ако някой си позволи да петни моето име и на сина ми”, каза кметът по телефона.

Припомняме, че вчера бе съобщено за разбит контрабанден канал за нелегални цигари в Слънчев бряг. Арестуван бе пловдивският транспортен бос Илиян Шаханов и двамата му гардове.

На този етап не е ясно дали двата случая са свързани, но по всичко изглежда, че това е така, защото акцията в Карнобат е реализирана часове след задържането на Шаханов, който според прокуратурата е участвал в логистиката и транспортирал цигарите чрез автобусите си.