Замразено новозеландско агнешко се внася ударно у нас от месец насам. Целта е то да бъде пуснато на пазара по Великден, предупредиха месопроизводители.
Според Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация, традиционно преди празника пазарът ни е залят от замразено вносно агнешко, което идва от военните резерви. Миналата година освен от Нова Зеландия, имаше внос на агнешко от Чили, припомня той, <a href="https://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5348152"><span style="color: rgb(0, 0, 0);">цитиран от &quot;Труд&quot;</span></a>.<br /> <br /> Замразеното месо трябва да се продава по 9 лева за кг в магазините, но масово се размразява и се предлага за прясно, обясни Чилингиров. Причината е по-голямата печалба, защото прясното месо върви от 11 до 16 лева за килограм. И тази година цените ще са същите, твърди председателят на овцевъдната асоциация.<br /> <br /> Килограм живо тегло се продава между 5 и 6 лева от фермите. Голяма част от вносното замразено месо се реализира в ресторантите, а друга част отива за колбаси, твърди Чилингиров.<br /> <br /> Ако месото се внесе замразено и после се продава за прясно, търговецът подлежи на санкция, коментираха от Българската агенция за по безопасност на храните.<br /> <br /> Причината е, че срокът на годност вече не е валиден, защото той важи само при съхранение на месото при определена температура. Все пак търговците се пробват, защото се надяват да продадат бързо стоката си покрай празниците, допълниха от БАБХ.<br /> <br /> От там напомниха, че месото минава през няколко проверки в зависимост от това дали се внася директно от Нова Зеландия или през трета страна &ndash; членка на ЕС. Ще засилим проверките непосредствено преди Великден, обещаха от агенцията по храните.<br />