Съвместната рубрика на „Национално движение Овация за отговорни млади шофьори”, вестник "ШОУ" и Агенция БЛИЦ продължава. Инициатор и организатор на проявата е тв водещата и журналист Миглена Ангелова и продуцентска къща „Зенит ТВ продукции”.

Лице на кампанията е Мис България 2017 и Мис Планет 2018 Тамара Георгиева. Инициативата „Отговорни млади шофьори” за повече безопасност по пътищата за нашите деца подкрепят още топ певиците Гери-Никол и Дивна. В автомобилното състезание „Овация 2018”, проведено на 7 октомври до Национален стадион „Васил Левски” се включиха десет млади, красиви и популярни дами. Медиен партньор е информационна агенция номер 1 в България – „БЛИЦ”, а основен партньор – Столична община, както и „Сейфти драйвинг академи”, „Академия за отговорни шофьори” на „Петрол” АД, „Спиди”, „Булстрад”, „Пандора България”, „Фуудпанда” и „БМВ Груп”.
 

Ралица Добрева e Посланик на „Национално движение Овация за отговорни млади шофьори” и Участник в „Авто Овация – 2018”. Завършила е средно образование в Добрич, ЕГ „Гео Милев”. Работила е в различни телевизионни и филмови продукции, едни, от които са уеб сериалите „Следвай ме” и „Килерът”. В момента основно се е насочила към завършване на висшето си образование като режисьор на телевизионни и филмови продукции. 
 
- Какво ви даде участието в авто състезанието “Овация - 2018”?
- Да бъда част от авто състезание „Овация - 2018” беше едно прекрасно приключение, не само заради приятната компания на всички участващи и публиката, но и заради доста поучителния опит, който получих. Мисля, че това е важно както за мен, така и за всички млади шофьори по пътищата.

- Виждате ли някаква разлика в поведението си зад волана преди състезанието и сега, след него?
- По време на състезанието участвах в качеството на пасажер, тоест опора и подкрепа на моята съотборничка Тамара Георгиева, която се справяше като водач с всички предизвикателства спокойно и уверено. Ние бяхме екип едно, тоест първи преминавахме през всички етапи от състезанието. Аз се опитах да поддържам енергията на състезателния дух, без да й влияя разсейващо и се надявам това да е било усетено от нея по този начин. Аз самата съм шофьор, имам шофьорска книжка, но не практикувам напоследък. Все още малко ме е страх да управлявам автомобил в София, където предимно живея.
 

- Кои бяха най-силните емоции, които изпитвахте по време на „Авто Овация - 2018”?
- Най-силната и реално за мен най-поучителна част беше симулатора, който обръщаше колата. Преди това дори не съм и подозирала, че когато си с главата надолу в автомобил, тялото ти може да има такава тежест - това от една страна, а от друга - коланът е в състояние да задържи тази тежест в седалката - където си седнал. От тогава много ми нарасна доверието в предпазния колан. Сега след състезанието вярвам на предпазния колан повече от всякога.

- Кой етап беше най-голямо предизвикателство и защо?
- Освен симулатора, който ни обръщаше с главите надолу и затвърди знанията ми защо е полезно да носим колан по време на път, голямо предизвикателство беше и втория симулатор - за челен удар. Аз бях първата от участничките, която го изпробва, и подходих много смело, след като ни обясниха, че имитира челен удар, но със скорост от 7 км/ч. Мислех си какво толкова може да се случи, но след като ме пуснаха, осъзнах, че дори при такава малка скорост, ако си без предпазен колан, изходът никак няма да е приятен. Не искам дори да си помисля, камо ли да знам какво би било при по-високи скорости.
 

- Колебахте ли се да приемете предложението за участие и защо?
- Когато за първи път се свърза екипът на „Авто Овация – 2018” бях доволна, че са избрали мен и имам възможност да науча повече и то при такива условия за поведението на шофьора и пътниците до него, да науча малките неща, за които не се говори нито по време на шофьорския курс, нито по време на изпитите за взимане на книжка. За мен беше изключителна чест. И все още е.

- От колко време карате кола?
- Карам кола от малка. Баща ми имаше желание да ме научи да бъда разумен шофьор и, когато навърших 18 години, си изкарах изпита за шофьорска книжка.

- Най-страшната ви шофьорска история?
- Трябваше една вечер да се прибера от работа. Беше късно и една моя колежка ми сподели, че може да ме прибере. Сега, след толкова време, се радвам, че съм жива. Не засягам уменията на жените шофьори, а засягам точно този определен случай. Няма дори да се повтори.

- Най-забавната ви шофьорска история?
- Едно лято обикаляхме с мои приятели Северното Черноморие. Като цяло ми е доста познато, защото съм израснала в този район, но когато взех книжка и започнах да обикалям местностите като водач, беше особено вълнуващо и някак… свободно. Понякога качвахме млади хора, които ни спираха на автостоп. Доста приятни запознанства и приятни моменти, независимо, че бяха за кратко. Колата дава много приятни усещания, когато си разумен и внимателен.

- Какво е колата за вас?
- Лично за мен колата е средство за придвижване от една точка към друга точка. Нямам изградена страст към колите и съм от жените, които ще ви кажат първи цвета, после евентуално ще се замислят за марката на колата, в която няма да бъдат сигурни.
 

- Високата скорост ви…
- Признавам си, че ми харесва. Това е благодарение на младите ми години и чувството на адреналин в кръвта. Но имам предвид само и единствено високата скорост, ако е на безопасно място и не подлага на риск останалите участници в движението на пътя.

- Какво бихте посъветвали хората, които ви имат доверие, и често пътуват в автомобилите си?
- На първо място: дори и да не си помислят да пишат на телефоните си, докато шофират, а ако сам аз човекът, който ги вози, да знаят, че ще пътуваме с умерена скорост и със сигурност с приятна музика.

- Какво разбрахте със сигурност за пътната безопасност след участието си в „Авто Овация - 2018”?
- Много повече отпреди се замислям за войната по пътищата и онези малки детайли, с които смятаме, че можем да се справим и прекрасно владеем. Детайлите от типа: „е, какво толкова може да стане, чакай да си видя телефона”... Ситуациите, за които считаме, че са почти безопасни и, че и този път може да ни се размине и не обръщаме толкова внимание, не сме внимателни. Определено си взех огромната доза знания и сега съм уверена, че няма да бъда безотговорен шофьор.

- Защо подкрепяте движението „Овация за Отговорни Млади Шофьори”?
- Подкрепям Движението, защото без дидактика, нагледно показва онези дребни, но много важни детайли, за които не мислим, но които извършваме по време на шофиране, без дори да подозираме, че те водят до много по-сериозни травми - както психически, така и физически. Подкрепям „Авто Овация - 2018” заради стремежа на Движението да обедини повече млади мислещи хора и да повлияе на младото поколение да развие чувството си за самосъхранение.
 
БЛИЦ-ВЪПРОСИ:
 
Черен джип?
- Стар поп-фолк клип.
Жена, която паркира?
- Аплодисменти.
Блондинка зад волана?
- Аз в кухнята.
Пет приятелки в една кола?
- Селски двор с много кокошки.
Жена до спукана гума?
- Аз с високо кръвно.
Кола, която завива, без да даде мигач...
- Едноклетъчно в автомобил.
Премигваща кола зад вас...
- Този пък...
Кола, която ви изпреварва…
- Нахални лелички, пререждащи се на опашка в магазин, същото е.
Кола, която вие изпреварвате...
- Аз съм леличката, която е решила, че има право да прережда.
 
 
 
Подготви: Анелия ПОПОВА
Снимки: Дико Йорданов
FB, YouTube, Instagram: Auto Ovacia