Художникът Тео Ушев, който бе номиниран за Оскар на последните филмови награди, се е засякъл с шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев на 11 октомври - дни преди ареста му.

Той разказа за впечатленията си от него на профила си във Фейсбук, описвайки телефонни разговори, на които е бил свидетел. Двамата се засичат на летище. Тогава Ушев още не знае кой е въпросният мъж, когото описва, но го разпознава дни по-късно от телевизионния екран, след като гръмва новината за ареста на Харалампиев.

Ето какво пише Тео Ушев:

"Летището Виена. Кафене.

Силен глас зад мен.

тел. разговор 1:
Защото му даваш пари! Не му давай, бе! (повтаря се 7 пъти)

тел. разговор 2:
Глей са, накратко, щото съм извън Европа (?!) В Украйна съм, там некво представяне на ново българско кино (!?) Тая вечер се връщам, да. След два дни съм с Валери Симеонов в Босна, да ги опрайме там. И в понеделник съм в делегацията на президента в… (нечленоразделно). Ела после при мен да видиме, да пиеме кафенце, чайче, квото там пиеш… Еее, може и шотландско…

(б. а. – тук вече се обръщам. Захапал огромен кренвирш. Курпулентни телеса, розова риза, розова вратовръзка, характерно изражение, издадена челюст, чело 2 пръста. Оказва се по – далеч от мен, отколкото чуваемостта предполага)

тел. разг. 3:
Слушай са – ако не ходиш на лекции, спирам ти парите! Тая вечер си легаш, утре на лекции, аз ти плащам да ходиш на лекции. (повтаря се 3 пъти)

(Засичам този субект няколко пъти до излитане на самолета за София. Чува се от километри. Вече е събрал и компания. Пие швепс от кутийка. Преди да се качи, я смачква и оставя на рафта за чекиране. Правим му забележка.)

– Няма кошчета – отговаря арогантно – и продължава на руски…

(б. а. – Спестявам ви кратката схватка след това.)

Коридор на самолета
Същият субект:
-Аз знам 6 езика, бе! Ама като ходим на официални делегации, им говорим на български! Унижавам ги така!…"