Името на ВМРО бе забъркано в скандала с корупция и продажба на удостоверения за български произход Държавната агенция за българите в чужбина. Появиха се спекулации, че дори партията се е финансирала с тези средства, но днес на брифинг на прокуратурата зам.-главният обвинетел на държавата Иван Гешев обяви, че в скандала няма замесени партийни структури. Съответно след това от ВМРО поискаха извинение на всички, замесили партията в скандала, а междувременно Красимир Каракачанов обяви, че ще се „гръмне”, ако има нещо вярно. Темата в студиото на „Денят на живо” по Канал 3 коментира депутатът от „Обединени патриоти” и конкретно от ВМРО доц. Милен Михов.

„Не знам какви са събраните доказателства срещу Харалампиев, но много по-тежка е атаката срещу ВМРО и по-общо срещу Обединени патриоти. Ние сме наясно с тази атака”, обяви Милен Михов.

Всъщност ВМРО не бе атакувано днес в парламента и покрай исканията за оставка на Валери Симеонов Красимир Каракачанов изобщо не бе засегнат.

„Мисля, че колегите от опозицията са прилично добре информирани. Мисля, че действително има сериозни обвинения, друг е въпросът как са събрани и дали ще бъдат добре документирани пред съда.

А изказването на г-н Каракачанов е израз на несъвместимостта на същността и историята на ВМРО и това обвинение. Това означава ВМРО да предаде българите и българските граждани в Македония за такива мизерни средства. А тези средства са мизерни за всяка политическа сила. Идеи не се продават.

Ние знаем за себе си и знаем, че на никого не му е минало нито да пипне или да облагодетелства подобни мародерства към българите зад граница”, обяви Михов.

В разрез с тези разкрития той обясни, че са се забелязва „абсолютно незаконосъобразна тенденция” на предоставяне на българско гражданство на грааждани на Република Турция, които са родени там. Вече е подаден и сигнал в прокуратурата.

На въпрос дали ДПС опитва да удари ВМРО и Патриотите той отговори:

„Това е очевидно. Очевидно е, че разкриването на една схема, изключително отвратителна схема, се използва за политическа атака. Не само от ДПС, а и от други политически сили. Ударите имат две направления – едното срещу Валери Симеонов като отговарящ за ДАБЧ, а другото е срещу ВМРО”.

„В тази насока нека видим и тези, които играят ролята на лошите говорители. Вчера се изляха много бивши дейци на ВМРО и Обединени патриоти. Чест прави на прокуратурата, че тези конспиративни теории, че това е начинът за финансиране на ВМРО, са неоснователни”, допълни народният представител.

Той поясни, че като част от схемата дълго време са се бавели документите на българите, искащи гражданство и това е било форма на натиск, с която да ги принудят да си плащат. Той изтъкна и че има драстични различия при разглеждането на документите, когато шеф на Агенцията е бил Борис Вангелов, който към днешна дата е депутат от ВМРО, и при сегашното ръководство.

Защо обаче ВМРО не е поела тази важна за партията агенция, а я е отстъпила на Петър Харалампиев.

„Г-н Харалампиев е лидер на тази неправителствана организация, с която няма да крием, че имаме общи идеи. С нея винаги сме имали диалог и не смятахме, че г-н Харалампиев има различни идеи. Очевидно сме били подведени”, категоричен бе доц. Михов.

Колкото до възможността някои от получилите български паспорти незаконосъобразно да бъдат престъпници той коментира:

„Ако тази информация е коректна, то въпросът е защо ДАНС и МВР не са ги регистрирали. Защото процедурата за получаване на гражданство е доста тежка. ДАБЧ издава само един документ за произход. После искането се разглежда от още няколко институции. И ако ДАНС и МВР приемат, че документи са фалшиви, те могат да ги отхвърлят”.

 „Това, което не ни убива, ни прави по-силни”, заключи Михов  по повод, че скандалът в ДАБЧ всъщност обедини доскоро раздиращите се от противоречия партии в коалицията „Обединени патриоти”.