Петър Бъчваров, по-известен като Ути Бъчваров, e роден на 1 март 1970 г. в София. Майка му, Галя Бъчварова, е директор на Телевизионния театър от момента на неговото създаване през 1960 г. до 1990 г., така че Ути е израснал в артистични среди. Неговият дядо Стоян Бъчваров е един от най-големите български актьори. Театърът във Варна носи неговото име.
През 1990 г. Ути Бъчваров е приет във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, където завършва “Театрална критика” и “Кинорежисура”. Докато е студент, той написва 150 статии за кино и театър, отпечатани в най-елитните български специализирани печатни издания, както и в масовите вестници, снима филми, участва в телевизионни предавания. 
Преди няколко години Ути Бъчвapoв направи paзтъpcвaщo paзкpитиe зa минaлoтo cи.


Зeвзeкът c избyxлив нpaв сподели, чe e пълeн cиpaк и e пoгpeбaл вcичкитe cи близки. Poдитeлитe мy cе paзвeли, кoгaтo бил нeвpъcтнo xлaпe, и e виждaл бaщa cи дeceтинa пъти пpeз цeлия cи живoт. Mнoгo гoдини poдитeлят вce мy oбeщaвaл, чe щe ce видят нa poждeния мy дeн, и вce мy вpъзвaл тeнeкия, oпpaвдaвaйки ce cъc cлyжeбни aнгaжимeнти. Taкa eднa гoдинa, кoгaтo Ути Бъчвapoв вeчe бил пooтpacнaл, тoй ce cъглacил дa ce видят пo cлyчaй пpaзникa мy и тoзи път, зa нeгoвa изнeнaдa, бaщa мy дoшъл във видимo нeтpeзвo cъcтoяниe.

Toвa билo мaлкo cлeд мeтeжитe cpeщy кoмyниcтитe и пaлeжa нa Пapтийния дoм.

Баща му бил видимo възмyтeн oт cъбитиятa, a нaй-нeoчaквaнo в eдин мoмeнт извaдил пиcтoлeт и гo oпpял дo глaвaтa нa cинa cи c въпpoca дaли и тoй нe e бил тaм и нe e yчacтвaл. Koгaтo Ути Бъчвapoв мy кaзaл, чe e бил, тoгaвa бaщa мy нe пocмял дa cтpeля, нo cвaлил пиcтoлeтa oт чeлoтo мy и гo зacтpeлял дopи пo-бoлeзнeнo c peпликaтa “Знaчи вeчe нямaм cин”.

Тази история дълго тегне над Ути, но все пак неговият весел нрав надделява. Днес той с усмивка разказва как се е сдобил с фобия към тесните пространства. 

Като дете се заклещих в една пещера, защото бях по-пухкавичък. 

Наложи се да ме вадят другите деца, като първо ме намазаха с веро 

Беше неприятно, още пазя лошия спомен. Опитвал съм се да преодолея този дискомфорт впоследствие. Качвал съм се при едни пещерняци българи във високите планини на Албания. С тях влязох в много плашеща дупка. Аз, като всеки по-едър човек, все се притеснявам, че някъде мога да се заклещя, но нарочно хлътнах и аз в пещерата - за да превъзмогна страха си.

Преди време пък с моя приятел и гуру в гмуркането Мишо Заимов бяхме на 30 метра дълбочина в Червено море, в подводна пещера. Тогава от притеснение и висок адреналин ми свърши въздухът. Проведохме после истинска спасителна операция. Взех от въздуха на Мишо и успяхме да се измъкнем. Положението беше критично, но се справих. Човек трябва да атакува фобиите си. Често коментираме с половинката ми, че трябва да сваля някой и друг килограм, за да мога да отговарям на темпото на щерките.

Като виждам в огледалото какъв усмихнат 50-годишен младеж съм, си мисля, че моето тяло с най-голямо удоволствие би разтоварило поне 30 кила

Понеже и друг път съм отслабвал, гледам с целия си оптимизъм към това. Стълбите аз обаче ги изкачвам изключително пъргаво, въпреки килограмите си. Моите приятели знаят, че не използвам асансьор. Физзарядката ми е да се качвам по стълбите пеш.

Връзването на обувките понякога ми е доста трудно, особено ако съм похапнал по-радикално. Но съм намерил цаката - купувам си чепици без връзки. В дадени моменти човек не бива да се навежда, за да не му стане лошо. За хъркането също има решение. То е по-поносимо, когато хапнеш и попийнеш в по-ранен час, а след това си направиш и лека разходка. 

Началото на кариерата си Ути Бъчваров започва като водещ на предаване за лов и риболов по Българското национално радио. Ловът е негова голяма страст и повод да обиколи света надлъж и шир. През 1996 г. започва първото по рода си кулинарно предаване в телевизионния ефир на България, по БНТ, наречено “Вкусно”. По това време предаването е без никаква конкуренция на медийния пазар, а Ути Бъчваров се превръща в символ на добрата храна и всичко, свързано с храненето в България.

Над 15 години Ути Бъчваров е водещ на едно от най-успешните предавания на Българската национална телевизия - “Бързо, лесно, вкусно”.

Представяйки манджите си от малкия екран, Ути никога не е натрапвал на телевизионните зрители претенцията да е голям готвач

Но всъщност е точно такъв. Той притежава знания и умения, на които могат да завидят и най-изтънчените мастършефове. Правнукът на големия наш актьор Стоян Бъчваров смята, че кулинарията е изкуство, което прави живота по-хубав и по-щастлив. 

“По БНТ в понеделник и петък се излъчват моите страхотни кулинарни пътешествия. Гостувам на площадите на малки и големи градове, а главни герои са моите приятелки бабите, които ме посрещат в домовете си”, радва се на радушния прием сладкодумният кулинар. 

Продължават и предаванията ми с тема “Новодомци”. Това е друга патриотична кауза, с която се опитвам да намеря отговор на въпроса защо хората инвестират парите си в жилища в родината ни. Новото около мен е, че в предаването “Бързо, лесно, вкусно” са двама мои приятели.

Единият е Росен Митков, другар в пътешествията ми. Вторият е една много красива дама - дъщерята на Никола Гюзелев Адриана. Този сезон това е екипът ни. Вярвам, че ако човек обича това, което прави, може да бъде намерена формула за преодоляването на трудностите в работата. Въпреки намаления бюджет нещата при нас се случиха и през този телевизионен сезон.

Зодия Риби съм и навремето изключително емоционално ми въздействаха промените. Сега, на 50 години, приемам случващото се далеч по-философски. Работяга съм, за разлика от много мои колеги пътувам непрекъснато, защото това ми доставя удоволствие, а и да съм сред хората е част от харизмата ми. Не съм направил милиони на гърба на данъкоплатците.