Бременна в четвъртия месец жена е загубила детето си, след като е била удряна в корема от приятеля си. Случаят е от миналата седмицa от Бургас.

Веднага са подадени документи за защита. Когато тя е потърсила закрила в Центъра за превенция на насилието. Оттам отчитат ескалация на случаите на насилие над бременни жени, като само за последния месец в Бургас те са три.

Докъде се докарахме: Мъж удря в корема бременна жена от Бургас ВИДЕО

„Вследствие на физическо насилие, което е сериозно упражнено спрямо нея от партньора ѝ, тя принудително прави аборт по медицински причини, тъй като той я е удрял в корема и съответно плодът е нямало да се роди здрав“, коментира Жени Петрова от центъра.

Младата жена е настанена при свои близки. В съда в Бургас е заведено дело по Закона за защита от домашното насилие. Чака се решение за ограничителни мерки спрямо мъжа.

Друга жена от Бургас също е потърсила помощ в Центъра през последния месец. Това се случва за втори път, след като преди години е била настанена в Кризисния център заедно с двете си дъщери. Освен тя, обект на насилие сега са и дъщерите ѝ, едната от които е бременна, разказва Жени Петрова.

Насилието отново е от страна на съпруга на жената и баща на двете момичетя. Става дума за физическо и психическо насилие. То е упражнено спрямо двете му деца.

В Кризисния център в Бургас в момента е настанена и друга бременна жена, отново заради упражнено насилие от партньора ѝ.  

Имаме ескалация на тези случаи, казват от центъра. По техни данни сигналите са повече след случая в Стара Загора. Само за последната седмица при тях са подадени 10 сигнала за насилие над жени.  

„Надяваме се промените в Закона за защита от домашното насилие да бъдат приети и интимната връзка да бъде призната, защото тогава има шанс много жени да получат правосъдие“, посочва  Петрова.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук