Потърпевши от частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са внесли сигнал до прокуратурата срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов, председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов и главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. 
 

Това съобщи на пресконференция инж. Ивайло Илиев - председател на ГД "Покана за доброволно изпълнение" и член на УС на "Сдружение на потърпевшите от ЧСИ и съдебната система - Солидарност", цитиран от Канал 3.
 
Сигналът е от 6 ноември 2020 г. и е във връзка с неприключването на хиляди дела по вина на съда, както и за възпрепятстването на правото на защита на набедените за длъжници в България. Ивайло Илиев посочи, че от "Солидарност" са получили писмо от председателя на ВКС Лозан Панов по Закона за достъп до обществена информация. По думите му, в писмото се изнасят неистини и затова е дал Панов на прокуратурата.
 
Илиев твърди, че в СГС още от 2009 г. съществува незаконен архив, т.нар. тъмна стая, в която се съхраняват над 100 хиляди дела, които не са приключени по вина на съда, не са издавани съдебни актове, не са издавани съобщения за връчване на тези съдебни актове, а изпълнителните листове са напуснали кориците на делото незаконно.
 
Той информира, че Комисията по петициите на Европейския парламент ще разгледа на 10 ноември доклада за прилагането на заповедното производство в България, изготвен във връзка с мисията на същата комисия у нас в края на февруари. Според Илиев има пълно изкривяване на информацията, която е подадена от българските институции до Комисията по петициите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!