Потресени сме от новината. Чората и баща му Райо години наред бяха символ на престъпността в града ни. От разпространение на наркотици, принудително принуждаване на млади момичета да проституират до подкупване на съдии и полицаи".

Това са само част от коментарите днес в благоевградските кафенета по повод присъдата, с която петимата полицаи окончателно са осъдени на по 7 години затвор по случая "Чората", пише "Монитор".

"В Америка наскоро полицай застреля дрогиран млад българин за оказване на яростна съпротива при опит да бъде арестуван и след установяване на фактите, полицаят не само, че не отиде на съд, но беше възстановен на работа. При нас момчетата вместо да ги наградат, че са отървали града от един нагъл наркодилър, наркоман и сутеньор, 14 години ги влачат по съдилищата и накрая ги тикват в затвора. Каква е тази съдебна справедливост!?“, възмутено коментират още благоевградчани.

Дядо на някогашна гимназистка разказа как внучката му е била отвлечена от Чората от дискотека и при направения опит още същата нощ да бъде „изнесена“ в Гърция през Кулата, момичето едва се спасило, като се развикало за помощ на граничния пункт.

„Потвърждава се политическото отношение, в основата на което е Лозан Панов, и това е ясно за всички".

Това заяви сутринта в ефира на Нова тв Мирослав Писов, един от петимата благоевградски полицаи, осъдени за смъртта на Чората.

"Бяхме на работа, всички знаят къде работим - едното момче работи в банка, аз - в железниците, друго - в компапния. Иво Иванов е в полицията, където работи от 20 години, Янко работи в Германия от 7 г. с постоянен адрес и законно. В един момент ми звънят от адреса, на който съм живял преди много години и хората, които живеят там, си изкарали акъла, разказва бившият полицай. - Хората са били изплашени, защото  отиват да преследват някой, който се крие, а то никой не се крие. В един момент нахлуват вътре, при все че всички знаят, че по лична карта не ми е адресът там. Аз съм бивш разследващ полицай и ми е странно, че отиваш при нещо, което не съществува. До този момент на мен никой не ми е звънял - нито от полиция, нито от съдебна власт. Всичко е много странно. Звъни ми един от колегите: "Вкъщи дойдоха 5 души и ми казаха, че има решение - осъдени сме на 7 години, ама никой нито връчва решение, нито е обявил такова, нито представя пред нас някакъв документ. За нас това не е съдебно решение, а е политическо решение на групата на Лозан Панов. Това решение на Панов е срещу 17 души, български професори. Ако той е съдебен лекар, защото политик видно не може да стане... Ние ще идем в полицията, за да видим какво се случва, понеже до този момент никой не ни се е обадил", каза още бившият капитан Мирослав Писов.

Борис Механджийски е бил арестуван и вкаран в затвор още снощи.

Припомняме, че на 10 ноември 2005 г. в рамките на полицейската акция „Респект“, наредена от тогавашния МВР министър Румен Петков, при опита да бъде арестуван на ул. „Дойран“ в Благоевград Ангел Димитров-Чората излязъл от автомобила си и побягнал към задния двор на жилищна кооперация. Полицаите Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов го настигнали и употребили сила, за да го свалят на земята и да му поставят белезниците. Първоначално той продължавал да се съпротивлява, но в един момент се отпуснал и малко по-късно починал в дошлата линейка. Чората е бил дрогиран, доказала кръвната проба, а в него и в колата му са открити пликчета кокаин.   

За смъртта му пред съда бяха изправени петимата полицаи Писов, Калинков, Механджийски, Граховски, Иванов. След продължителен процес у нас с променлив резултат, през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни. ВКС обаче възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това. Основание за искането му беше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да осъди България на 1 юли 2014 година. С решение ВКС отменя присъдата на Военно-апелативния съд, който намалява първоначалния срок, отсъден на обвиняемите от Софийски военен съд през октомври 2008 г.: на подсъдимия Писов – на 9 години лишаване от свобода (от 18 години), на подсъдимите Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков – на по 8 години лишаване от свобода (от 16 години). Според решението на ВКС основателно е искането за отмяна и връщане на делото за ново разглеждане поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Военно-апелативният съд е отказал да уважи искането да назначи експертиза, за да бъдат отстранени противоречията между двете групи вещи лица, дали различно заключение за причината за смъртта на Ангел Димитров. Според едната група причината е черепно-мозъчна травма и руптура на аортата – причина, заради която подсъдимите отговарят, а според другата – позиционна асфикция.

Според ВКС отказът на Военно-апелативния съд е неудачно мотивиран и не съответства на процесуалните възможности и задължение да направи всичко възможно за изясняване на обективната истина.

Предвид новите задачи, на които следва да има отговор, е имал не само право, но и задължение да допусне повторна експертиза, смятат касационните съдии.

Последното решение на ВКС не подлежи на обжалване.