В рамките на два дни, от 1 до 2 юни 2024 г., в България се проведе мащабен украински женски форум „Светът на щастливото детство“. Събитието, организирано от международната инициатива Обединени жени в чест на Международния ден на детето, събра повече от 300 жени лидери от 15 страни, включително Украйна и европейски страни. 

Целта на форума е да създаде безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности. Участниците обсъдиха активно предизвикателствата и заплахите пред съвременния свят в сферата на сигурността, образованието, здравеопазването и социалната защита на децата. 

В рамките на форума се проведоха три пленарни дискусии: 

1. „Интеграция на украинските майки в различни страни по света: предизвикателства, опит и подкрепа“ – дискусията включваше темите за интеграция, културна адаптация и взаимодействие с правителствени и неправителствени организации. 

2. „Децата са нашето специално съкровище“ – фокус върху социалната адаптация и подкрепа на идентичността на украинските деца емигранти, както и достъп до образование, здравеопазване и творческо развитие. 

3. "Изграждане на бъдещето: Значението на семейните ценности за децата" - подчертаване на влиянието на семейните ценности върху формирането на личността на детето. 

Освен пленарни дискусии, представители на инициативата „Обединени жени“ проведоха хуманитарна мисия, по време на която повече от 500 украински деца получиха подаръци.

Събитието беше подкрепено от представители на украинския и български бизнес, държавни институции и обществени организации. Участниците във форума единодушно подкрепиха и подписаха Декларацията на Обединените жени, призовавайки за международна сътрудничество за подобряване на живота на децата по света. 

Анастасия Петренко, основател на инициативата "Обединени жени" и носител на номинацията "Доброволец на годината" от 2014 до 2022 г., се обърна към участниците във форума:

"Всяко дете заслужава щастие и безопасност. Нашият форум е насочен към създаване на условия за обединяване на усилията за доброто по-добро бъдеще на нашите деца“. 

„Светът на щастливото детство“ беше важна стъпка към създаването на стабилно и справедливо бъдеще за всички деца, подчертавайки важността на международния диалог и сътрудничество за решаване на глобални проблеми. 

Сертификат: 

На 4 март в Братислава повече от 100 украински жени лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително европейски страни и Украйна, решиха да създадат единна международна платформа Обединени жени през 2024 г. със седалище в Швейцария и представителства в 14 страни.