Пролетта е най-хубавият сезон в Братислава - най-малката сред четирите столици, разположени на Дунава. Не е горещо, вятърът от голямата река носи свежест. В близост е и друга река - Морава. Чистотата е безупречна, а старата архитектура привлича туристи от всички краища на планетата.
Безопасен и спокоен град, в който няма страшно да замръкнеш - рядко в криминалните хроники на вестниците могат да бъдат прочетени някакви ужасяващи новини. В рамките на един уикенд туристите могат да разгледат забележителностите на града, ако са меломани - да попаднат и на интересен концерт. А после да се приберат в България с нискотарифен полет. 

Тук живеят 463 000 души. Няма ги задръстванията в градския транспорт, няма ги и неделните ужасяващи трафици по пътищата. Градът е седалище на президента, парламента и правителството на страната, както и на няколко университета, музеи, театри, галерии. 

Най-интересното може да се види в рамките на пешеходна разходка, удоволствие, недостъпно в големите европейски градове. 

Но да надникнем най-напред в историята! През годините градът е носил имената Прешпорок, Прешпурк, Истрополис, Преслава и Пресбург. Съществувала е идеята да бъде назован Уилсъновград - на американския президент Удроу Уилсън, но през 1919 г. е избрано името Братислава - на бохемския владетел Бретислав. През 1993-та градът става столица - това се случи, след като Словакия се отдели от държавата Чехословакия. Нежната революция тук започва през 1989-а на Хвиездеславовия площад в Стария град - зона, пълна с площадчета, кафенета и ресторанти. На главния площад пък се намира дворецът Примаси, в който Наполеон подписва Пресбургския мирен договор след победата си над Австрия и Русия при Аустерлиц. Братислава се намира на стратегическо място в Европа. Тя е единствената столица в света, граничеща с две държави - Австрия и Унгария

Пътуването до Виена отнема час по чудесна магистрала. До Будапеща пък се пътува за два часа и половина, а до Прага - четири часа. Така столицата на Словакия се превръща в удобна отправна точка за други интересни дестинации. Нещо повече - с местоположението си между трите известни столици Братислава успява да си открадне по нещо от тях, без да губи собственото си очарование. Столицата на Словакия е по джоба на средностатистическия български турист. За разлика от Париж, Виена, Лондон, тук двама души спокойно могат да преспят в чиста стая с осигурена закуска за 60 лева. Приятно е да се нощува и в романтична обстановка - в така наречените ботели - плаващите по Дунава спални - кораби. Самата разходка по великата река е неповторимо преживяване. А музеят “Данубиана”, построен на самия бряг, впечатлява с мащабите и структурните решения. Става дума за инвестиция за милиони в един музей на модерното изкуство, за който биха могли да завиждат много европейски столици. 

Замъкът на Братислава е атракцията, посещавана от всички туристи. Разположен на скалистия хълм Малки Карпати, точно над река Дунав. Това е сърцето на столицата. Оттук се открива невероятна гледка към града, а в ясни и слънчеви дни - и към Австрия и Унгария. Днес в замъка е разположен историческият музей с ценна постоянна експозиция. Тук се намира и резиденцията на правителството. Интерес за туристите представлява катедралата “Св. Мартин” - най-старата църква в града. Сградата на кметството, завършена през XV век в готически стил, е едно от най-старите каменни здания в Братислава. Заслужават внимание като архитектурни обекти и Словашкият национален театър, и портата Михаил. Три бронзови статуи в Стария град като магнит привличат туристите - едната е на френски войник, който се е подпрял на пейка, другата е на фотограф-папарак и третата е на работник, който се подава от канал на улицата. Словашката кухня не е за подценяване. По джоба на туриста е да хапне в кафенетата и ресторантчетата в Стария град. Кнедлите са по-различни от чешките, гулашът и галушките дразнят апетита. За по-изтънчените ценители пък има и охлюви с масло и чесън. А словашката бира задоволява и най- капризните вкусове. Наслада за очите и душата е разходката по улиците “Михалска” и “Вентурска”, където са накацали едни от най-красивите братиславски барокови дворци.

В Братислава обичат българите. Рядко остава без цветя паметникът на българските партизани, участвали в Словашкото въстание. В оперния театър пък неведнъж са били аплодирани български артисти - сред тях и солистката на Софийската опера Баясгалан Дашням. Българският културен център, който се намира на възлово място, предлага на местните жители интересни творчески инициативи. Директорката на центъра Ваня Радева е отговорен и гостоприемен човек, с име сред словашките интелектуалци. Тук са добре дошли писатели, преводачи, артисти. 

И още една връзка с България. В Братислава е роден австрийският архитект Виктор Румпелмайер. Непосредствено след Освобождението той реализира няколко проекта в нашата страна. 

Негово дело е първото преустройство на Княжеския дворец в София в периода 1880-1882 г. - става дума за Националната художествена галерия. Румпелмайер преустройва и летния дворец на княз Александър I Батенберг край Варна през 1882-1885-а - иде реч за архитектурното бижу Евксиноград.

Клара ДИМИТРОВА , Братислава - София